Popełniasz ten błąd przy gotowaniu makaronu?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak ugotować makaron — nie popełniaj tego błędu!
Musisz używać bardzo dużo wody! Zbyt mała ilość wody to bardzo częsty błąd — sprawi, że makaron nie będzie mieć przestrzeni i się poskleja. Tak samo uważaj na to, żeby garnek był wystarczająco duży, makaron, który do niego wrzucisz, nie może być za bardzo ściśnięty
Wrzucaj makaron do wrzątku!
Woda musi się porządnie gotować. W przeciwnym razie z makaronu wydobędzie się skrobia. Co w takiej sytuacji? Skrobia ma właściwości sklejające i wszystko zacznie się lepić. Ani to estetyczne, ani praktyczne podczas jedzenia. Pamiętaj też, żeby gotować na małym ogniu.
Jak ugotować makaron — absolutnie nie dodawaj oleju!
Olej sprawdzi się przy gotowaniu ryżu, jednak nie makaronu. Dlaczego? Oblepi go on i później sos nie będzie w stanie dokładnie pokryć makaronu. Tak więc ani oliwa, ani zwykły olej nie są wskazane podczas gotowania.
Czy makaron można gotować pod przykrywką?
Nie gotowanie pod przykrywką to nie najlepszy pomysł. Dlaczego? Kiedy to zrobisz, temperatura wewnątrz garnka szybko wzrośnie. Z kolei odkryjesz makaron, temperatura błyskawicznie spadnie. Nie pozwoli to na równomierne gotowanie makronu.
Jak ugotować makaron — ile soli i wody jest potrzebne?
Jak już wcześniej była mowa, potrzebujesz naprawdę dużo wody, żeby makaron się dobrze ugotował! Na 100 gramów makaronu potrzebujesz minimum 1 litr wody!
Co z solą? Na 1 litr wody potrzebne będzie 3/4 łyżeczki soli.
Co zrobić, żeby makaron nie wykipiał?
Musisz położyć na garnku... drewnianą łyżkę! Koniecznie wypróbuj ten trik!