Jak wykorzystać mielony imbir?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pyszna herbatka z imbirem
Nie każdy przepada za smakiem czystego imbiru w potrawach, ale już większości osób powinna przypaść do gustu niezwykle aromatyczna herbatka przygotowana właśnie z tego zioła. Aby ją wykonać, należy odmierzyć jedną czwartą łyżeczki tejże przyprawy i przesypać ją do kubka bądź innego naczynia, a następnie zalać szklanką wrzątku. Napar należy zaparzać przez jakieś kilka minut pod małym talerzykiem lub spodkiem. Po tym czasie herbatkę można przecedzić.
Dzięki temu mielony imbir zostanie z niej usunięty i nie będzie chrzęścić pod zębami. Oczywiście taka czysta herbatka ma dość neutralny i intensywny smak, więc jeśli komuś nie przypadnie on do gustu, może on spróbować ją osłodzić. Już malutka łyżeczka cukru bądź miodu doskonale zneutralizuje gorzkawy posmak imbiru. Za sprawą miodu napój stanie się jeszcze bardziej wartościowy. W końcu to ten naturalny słodzik jest najlepszym domowym lekarstwem na grypę, przeziębienie i wszelkie inne choroby.
Eksperymentuj!
Oczywiście herbatka nie jest jedyną opcją, którą można przygotować z mielonego imbiru. Zioła w kuchni mają jeszcze całą masę innych zastosowań, które warto na pewno samemu testować. Warto też samemu próbować dodawać je do potraw i to nawet tych, które pozornie nie powinny pasować do imbiru. Na tym właśnie polega kreatywne gotowanie. Nie jest wyłącznie wiernym powtarzaniem stworzonych przez kogoś przepisów, ale też bawieniem się kuchnią i produktami.