Canva
Tak zrobisz idealne dewolaje! Sprawdź triki na przygotowanie tych kotletów
Do przeczytania w ok. 2 min.
Co zrobić, żeby dewolaj się nie rozpadał? Jak go usmażyć, żeby nie był w środku surowy, a jednocześnie się nie przypalił? Koniecznie zobacz dokładny przepis i sprawdź nasze wskazówki. To przepyszne danie!
Reklama
Jak smażyć dewolaje?
Tłuszcz, na którym będę smażone dewolaje, musi być bardzo dobrze rozgrzany. Powinno się je smażyć na głębokim tłuszczu, na tyle długo, żeby kolety usmażyły się też porządnie do środka.
Jak zrobić dewolaje — co do nich włożyć?
W tego typu kotletach umieszcza się najczęściej masło lub ser. Warto też dodać jakieś przyprawy albo zieleninę, natkę pietruszki, szczypiorek.
Jak zabezpieczyć dewolaje przed rozpadaniem się?
Musisz zrobić podwójną panierkę, pamiętaj też, żeby mocno ściskać końce.
Składniki na dewolaje
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 0,5 pęczku koperku
- 0,5 pęczku natki pietruszki
- masło
- mąka
- 3 jajka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- masło klarowane do smażenia
Canva
Jak zrobić dewolaje — przepis krok po kroku
- Filety umyj, osusz, przykryj folią i rozbij.
- Oprósz mięso solą i pieprzem.
- Posiekaj natkę i koperek.
- Koperek, natkę i zwykłe masło połóż na środku każdego fileta.
- Zwiń mięso w rulony, mocno dociśnij końce.
- Obtocz rulony w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
- Zrób drugą warstwę panierki: znowu obtocz w mące, jajku i bułce tartej.
- Smaż na maśle klarowanym przez 9-12 minut.
Z czym podawać dewolaje
Świetnie połączą się z gotowanymi lub smażonymi ziemniakami. Dobrze komponują się też z ryżem lub różnymi kluskami. Do tego oczywiście najlepsza będzie jakaś surówka lub warzywa na ciepło.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl