pesto z bazylii przygotowane z tradycyjnych składników
canva.com

Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii – sekretna receptura prosto z Włoch

Klasyczne pesto z bazylii, czyli pesto alla genovese pochodzi z malowniczego regionu o nazwie Liguria zlokalizowanego w zachodniej części Włoch. Zielony sos cieszy się nieskazitelną renomą niemalże na całym świecie. Cechuje go nie tylko wyjątkowy aromat oraz głęboki smak, ale i również szerokie zastosowanie w kuchni. Zobacz jak zrobić włoskie pesto – takiego nie kupisz w sklepie!
Reklama

Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii – włoska receptura

Bazylia słynie ze swojego wyjątkowego aromatu i nierozerwalnie kojarzona jest z pięknymi Włochami. Poprawnie użyta w kuchni może zmienić pozornie banalne danie w istny kulinarny majstersztyk.

Tak samo zresztą jak tradycyjne pesto z bazylii. Zobacz jak je przygotować według sekretnego przepisu prosto z Włoch!

Lista składników na pesto:
  • 70 g listków świeżej bazylii
  • 20 g orzeszków piniowych
  • 120 ml oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g sera Parmigiano Reggiano
  • 50 g sera Pecorino
  • 1/4 łyżeczki grubej soli morskiej
  • kilka kostek lodu
zielony sos pesto w białym moździerzu
canva.com

Tradycyjne pesto z bazylii – przygotowanie krok po kroku

Gdy skompletujesz już niezbędne składniki pora przejść do najważniejszego etapu, czyli przygotowania. Jeśli chodzi o kuchenne narzędzia, to potrzebujesz tylko moździerza lub blendera kielichowego.

Ważne! Przed ucieraniem zielonego sosu umieść moździerz lub kielich blendera w zamrażalniku na ok. 10 minut. Ta sztuczka sprawi, że Twoje pesto nie zaciemnieje i zachowa intensywny zielony kolor.

Reklama
  1. Lisice bazylii umyj pod zimną wodą, a następnie przełóż je do miski i zasyp kilkoma kostkami lodu. Pozostaw w ten sposób na 5 minut, aby jeszcze bardziej się ochłodziły. Po tym czasie osusz je bardzo dokładnie przy użyciu ręcznika papierowego
  2. Suche listki bazylii włóż do schłodzonego blendera lub moździerza, dodaj rozgniecione ząbki czosnku, orzeszki oraz starty na średnich oczkach parmezan. Miksuj przez kilkanaście sekund do uzyskania wstępnego przecieru
  3. Dodaj pokrojony w drobną kostkę ser Pecorino, sól oraz oliwę. Ponownie włącz blender i zaciera przez ok. 4 minut. Używaj najniższych obrotów, aby nie doprowadzić do podgrzania pesto poprzez siłę tarcia. Jeśli zielony sos będzie zbyt gęsty możesz dodać do niego 1 łyżkę przegotowanej wody i ponownie zamieszać
Gotowe!

Jak przechowywać pesto z bazylii

Gotowy sos pesto możesz oczywiście przechowywać w lodówce, lecz nie dłużej niż 3-5 dni. W tym celu najlepiej sprawdzi się zamykany pojemnik lub niewielki słoik. Przed użyciem zawsze warto zweryfikować, czy nadaje się jeszcze do spożycia.

Jeśli jednak zapas świeżego pesto chciałabyś mieć zawsze pod ręką, to możesz je również zamrozić w niewielkich partiach, a następnie rozmrozić tuż przed wykorzystaniem.

Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama