pączki posypane cukrem pudrem
pexels.com

Prosty przepis na pyszne pączki z nowoczesnym akcentem

Tłusty Czwartek już jutro! Tego dnia pączki nie tuczą, a więc możesz pozwolić sobie na odrobinę kulinarnej przyjemności. A najlepsze są smakołyki, które przygotowujemy samodzielnie w domu. Dziś przedstawiamy Ci przepis na przepyszne pączki z nowoczesnym akcentem
Reklama

Nowoczesne czy klasyczne pączki?

Polskie pączki kiedyś były daniem wytrwanym i nadziewano je słoniną. Dziś jest to nie do pomyślenia! Na szczęście obecnie podaje się je na słodko z przepysznym nadzieniem. Klasycznie jest to, np. dzika róża czy konfitura. Wierzch dekoruje się lukrem albo posypuje cukrem pudrem. Możesz jednak dać się ponieść fantazji i postawić na nieco bardziej ekstrawaganckie i nowoczesne nadzienie. W cukierniach można znaleźć pączki z Kinder Bueno czy czekoladą. A my dziś przedstawiamy Ci przepis na wspaniały wypiek z białą czekoladą i pistacjami.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 200 ml letniego mleka
  • tabliczka białej czekolady
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 120 g pistacji
Reklama

Najpierw połącz wszystkie składniki na ciasto, a więc mąkę, drożdże, jajka, żółtka, roztopione masło, cukier, a także letnie mleko. Dokładnie je wyrób i odstaw do wyrośnięcia. Postępuj zgodnie z instrukcją, jaką znajdziesz w naszym innym przepisie na pączki.

Ten przepis wyróżnia się wspaniałym nadzieniem. Do rondelka wlej mleko kokosowe a także pokruszoną czekoladę. Podgrzej całość na niewielkim ogniu i ostudź. Następnie dodaj do masy pistacje. Zmiksuj blenderem, aż uzyskasz gładką masę bez grudek. Gotowe! Możesz nadziewać swoje pyszne, nowoczesne pączki.

Reklama
Autor - Klaudia Woźniak
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.pieszczynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama