dżem truskawkowy
Canva.com

Jak zrobić naturalny dżem truskawkowy bez ulepszaczy smaku?

Pyszne, puszyste naleśniki idealnie smakują z domowym dżemem z dużymi truskawkami. Dziś zdradzimy wam przepis na pyszne przetwory bez konserwantów i ulepszaczy smaku.
Reklama

Pyszny dżem #homemade

dżem truskawkowy
Canva.com

Dżem truskawkowy, domowy możemy przygotować w zaledwie 60 minut i rozkoszować jego delikatnym smakiem jako dodatek do naleśników, ciast, kanapek, czy owsianek. Naturalny dżem bez zagęszczaczy to smak dzieciństwa.

Reklama

Do przygotowania pysznego dżemu z truskawek potrzebujemy:

  • 5 kg truskawek
  • 1500 g cukru
  • 2 limonki
dżem truskawkowy
Canva.com
  1. Przygotowanie truskawkowego dżemu jest bardzo proste. Na początku przebieramy truskawki, osuszamy i usuwamy szypułki.
  2. Duże truskawki kroimy na połówki i rozgniatamy tłuczkiem.
  3. Truskawki umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z limonki lub cytryny.
  4. Truskawki gotujemy w cukrze i soku z limonki przez 3-4 godziny. Mieszamy co kilkanaście minut, aby się nie przywarły do spodu garnka.
  5. Po tym czasie warto zrobić test dżemu, czyli wylewamy kroplę przetworu na talerzyk i sprawdzamy, czy się zastygnie.
  6. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
  7. Słoiki z dżemem pasteryzujemy w garnku z wodą przez 20 minut.
  8. Po pasteryzacji słoiki obracamy do góry dnem i chłodzimy.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama