Canva.com
Jak zrobić naturalny dżem truskawkowy bez ulepszaczy smaku?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pyszne, puszyste naleśniki idealnie smakują z domowym dżemem z dużymi truskawkami. Dziś zdradzimy wam przepis na pyszne przetwory bez konserwantów i ulepszaczy smaku.
Reklama
Pyszny dżem #homemade
Canva.com
Dżem truskawkowy, domowy możemy przygotować w zaledwie 60 minut i rozkoszować jego delikatnym smakiem jako dodatek do naleśników, ciast, kanapek, czy owsianek. Naturalny dżem bez zagęszczaczy to smak dzieciństwa.
Zobacz także
Reklama
Do przygotowania pysznego dżemu z truskawek potrzebujemy:
- 5 kg truskawek
- 1500 g cukru
- 2 limonki
Canva.com
- Przygotowanie truskawkowego dżemu jest bardzo proste. Na początku przebieramy truskawki, osuszamy i usuwamy szypułki.
- Duże truskawki kroimy na połówki i rozgniatamy tłuczkiem.
- Truskawki umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z limonki lub cytryny.
- Truskawki gotujemy w cukrze i soku z limonki przez 3-4 godziny. Mieszamy co kilkanaście minut, aby się nie przywarły do spodu garnka.
- Po tym czasie warto zrobić test dżemu, czyli wylewamy kroplę przetworu na talerzyk i sprawdzamy, czy się zastygnie.
- Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
- Słoiki z dżemem pasteryzujemy w garnku z wodą przez 20 minut.
- Po pasteryzacji słoiki obracamy do góry dnem i chłodzimy.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Dodaj ten jeden składnik do kiszonych rzodkiewek. Będą ostrokwaśne i idealne do mięs!
Kiszone rzodkiewki to jeden z pomysłów na polski superfood, czyli kiszonki w najlepszym wydaniu. Są pyszne, aromatyczne i chrupiące. Jeden składnik, który dodaje się także do musztardy może sprawić, że nasze kiszone rzodkiewki będą ostrokwaśne i doskonale sprawdzą się, np. jako dodatek do burgerów.
Pyszny dżem z czarnej porzeczki - doskonały do ciast i deserów
Czarna porzeczka jest bardzo smaczna i zawiera dużo pektyn, dzięki temu z łatwością możemy ją zagęścić. Dżem przygotujemy w kilkadziesiąt minut i będziemy mogli cieszyć się jego kwaśnym smakiem przez cały rok.
Kiszone ogórki — smakują jak u mamy!
Tradycyjne polskie kiszone ogórki — chyba nie ma niczego pyszniejszego! Idealne jako dodatek do obiadu, sałatki czy jako element pysznej kanapki. No i oczywiście nie od dziś wiadomo, że woda z kiszonych ogórków to idealne rozwiązanie na... kaca! Sprawdź, co zrobić, żeby zimą mieć słoiki pełne tych smakowitych przetworów!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl