Canva.com
Jak zrobić popcorn w garnku? Oto prosty trik!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Popcorn to popularna przekąska, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Może być doskonałym towarzyszem podczas filmowego wieczoru lub imprezy, a także stanowi zdrowszą alternatywę dla chipsów. Chociaż większość osób korzysta z mikrofalówki do przygotowania popcornu, istnieje prosty sposób na przygotowanie go w zwykłym garnku na kuchence.
Reklama
Aby rozpocząć przygotowywanie popcornu w garnku, potrzebujesz solidnego garnka z pokrywką. Najlepiej sprawdzi się garnek o średnicy około 20-25 cm, który umożliwi równomierne nagrzewanie się ziaren kukurydzy.
Co jest potrzebne?
Do przygotowania popcornu w garnku potrzebujesz jedynie dwóch składników: ziaren kukurydzy do popcornu oraz tłuszczu do smażenia. Możesz użyć oleju roślinnego lub masła klarowanego, które nadadzą popcornowi wyjątkowy smak.
Przygotowanie popcornu
- Włóż garnek na średni ogień i rozgrzej go przez około minutę. W międzyczasie, przygotuj ziarna kukurydzy i tłuszcz.
- Gdy garnek będzie odpowiednio rozgrzany, dodaj ziarna kukurydzy. Zalecane jest, aby ziarna pokryły dno garnka w jednej warstwie, co zapewni im równomierne nagrzewanie się.
- Po dodaniu ziaren, przykryj garnek pokrywką i poczekaj na pierwszy charakterystyczny dźwięk "puknięcia". To oznacza, że pierwsze ziarno właśnie pękło.
- Kiedy pierwsze ziarno pęknie, delikatnie potrząsaj garnkiem, aby zapewnić równomierne nagrzewanie się pozostałych ziaren. Kontynuuj potrząsanie co jakiś czas.
- Gdy pękanie ziaren zacznie słabnąć (po około 2-3 minutach), zdejmij garnek z ognia, ale pozostaw go przykrytego na chwilę, aby zagotowany parom udało się wydostać.
- Jeśli lubisz popcorn z różnymi przyprawami, to teraz jest odpowiedni moment na ich dodanie. Możesz posolić popcorn, dodać odrobinę masła lub nawet posypać go przyprawami do popcornu, takimi jak kurkuma, chili lub suszone zioła.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Popcorn: Puste kalorie czy coś więcej?
Popcorn należy do przekąsek, które nie cieszą się dobrą sławą. Zakupiony w sklepie lub w kinie przed seansem zwykle zawiera dużą ilość tłuszczu, soli lub słodkich dodatków takich jak karmel. To sprawia, że nie jest on produktem polecanym do częstego spożywania. Czy faktycznie popcorn posiada same wady i nie może być włączony do naszej diety?
Pyszny krem kukurydziany z chrupiącym popcornem. Smak jesieni!
Jesień to pora roku pełna magicznych kolorów, spadających liści i wspaniałych smaków. To idealny czas na odkrywanie nowych przepisów, które cieszą nasze podniebienia i dodają uroku chłodniejszym dniom. Jednym z takich smakołyków jest krem kukurydziany z chrupiącym popcornem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl