żeberka pieczone na desce, obok miseczka z sosem
canva.com

Jak zrobić żeberka? Odkryj sprawdzony trik!

Czy istnieje coś bardziej aromatycznego i smacznego niż dobrze przyrządzone żeberka? To danie, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. W dodatku jest bardzo uniwersalne - można je podać na wiele sposobów. W tym artykule przedstawimy przepis na idealne żeberka, podpowiemy, jak je podawać i jakie triki zastosować, aby były jeszcze smaczniejsze.
Reklama

Jak zrobić żeberka - przepis

Przygotowanie żeberek nie jest trudne, ale wymaga trochę czasu i cierpliwości. Oto krok po kroku, jak zrobić pyszne żeberka:

  1. Kup żeberka wieprzowe lub wołowe. Najlepiej, jeśli będą miały trochę tłuszczu - dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste.
  2. Przygotuj marynatę. Wymieszaj w misce 1/2 szklanki keczupu, 1/4 szklanki miodu, 1/4 szklanki sosu sojowego, 2 ząbki czosnku (posiekane), 1 łyżkę musztardy, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
  3. Posmaruj żeberka marynatą z obu stron. Najlepiej, jeśli będą w niej moczyć przez kilka godzin lub nawet całą noc - wtedy mięso będzie bardziej aromatyczne.
  4. Włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  5. Ułóż żeberka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 45 minut - czas pieczenia zależy od grubości mięsa.
Żeberka pieczone na papierze do pieczenia
canva.com

Jak podawać żeberka - pomysły na podanie

Reklama

Żeberka można podawać na wiele sposobów - zależy to od naszych preferencji i gustów. Oto kilka pomysłów na podanie żeber:

  • Tradycyjnie, z ziemniakami i surówką z białej kapusty.
  • Z pieczonymi warzywami - np. z cukinią, bakłażanem i papryką.
  • Na ostro, z sosem BBQ i pikantnymi dodatkami - np. z kawałkami jalapeno czy cebulą marynowaną w occie.
  • W orientalnym stylu, z ryżem i warzywami w sosie sojowym.
  • W formie finger food - żeberka pokrojone na porcje, podawane z dipem czosnkowym lub pomidorowym.
Żeberka pieczone na ceramicznym półmisku
canva.com

Porady na temat przygotowywania żeberek

Aby żeberka były jeszcze smaczniejsze, warto zastosować kilka trików.

Reklama

Oto kilka porad na temat przygotowywania tego dania:

  • Przed smażeniem lub pieczeniem, warto obtoczyć żeberka w mące - dzięki temu będą chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku.
  • Jeśli chcemy, aby mięso było bardziej soczyste, możemy dodać do marynaty 1/4 szklanki octu balsamicznego lub soku z cytryny.
  • Jeśli nie mamy czasu na marynowanie, możemy posmarować żeberka sosem BBQ lub solą i pieprzem.
  • Jeśli pieczemy żeberka w piekarniku, warto przykryć je folią aluminiową - dzięki temu mięso nie wyschnie.

Żeberka w najlepszym wydaniu

Żeberka to danie, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Aby były jeszcze smaczniejsze, warto zastosować kilka trików - np. marynowanie w aromatycznej marynacie, obtaczanie w mące, czy dodanie do sosu BBQ. Żeberka można podawać na wiele sposobów - tradycyjnie, z ziemniakami i surówką, albo w bardziej egzotycznej wersji, z ryżem i warzywami w sosie sojowym. Nie ma jednego, idealnego przepisu na żeberka - to danie bardzo uniwersalne, które możemy modyfikować według własnych upodobań.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama