Kiełbasa na grillu.
Canva

Dwa błędy, które popełniasz przy grillowaniu kiełbasy

Sprawdź, jaka jest najlepsza kiełbasa na grilla. I jak ją przyrządzić, żeby smakowała obłędnie? To nic trudnego, wystarczy tylko zwrócić uwagę na parę rzeczy, a wszyscy będą zachwyceni tym, co przygotujesz.
Reklama

Dwa najczęstsze błędy podczas grillowania kiełbasy

Pierwszy błąd to wybranie nieodpowiedniego mięsa. Jeśli kiełbasa będzie zbyt sucha lub mokra, danie się nie uda.

Drugi problem, to nacinanie kiełbasy. Nie wolno tego robić. Dlaczego? Cały tłuszcz z mięsa wycieka i danie staje się zbyt suche.

Jaka kiełbasa nie nadaje się na grilla?

Przede wszystkim unikaj tych, które mają kiepski skład. Grillowanie samej chemii nie jest zbyt zdrowe. Smak też na tym cierpi.

Omijaj kiełbasy z mocno rozdrobnionym mięsem, ciężko wtedy zweryfikować skład.

Nie poleca się również bardzo suchych oraz takich, które mają dużą zawartość wody.

Grillowana kiełbasa na stole, obok sałaty, sosów i pieczonych ziemniaków.
Canva

Jaka kiełbasa nadaje się na grilla?

Taka kiełbasa powinna być dość wilgotna, nie można jednak przesadzić. Mięso powinno być średnio rozdrobnione i wieprzowe. Osłonka w takiej kiełbasie to obowiązkowo naturalne jelito.

Na co zwrócić uwagę podczas kupowania kiełbasy na grilla?

Jeśli masz taką możliwość, nie kupuj paczkowanego mięsa. Jeśli kupujesz kiełbasę w paczce, koniecznie sprawdź jej skład.

Jak grillować kiełbasę?

Jeśli jest to kiełbasa całkowicie surowa, to proces grillowania powinien trwać od kwadransa do 20 minut. Przy parzonych kiełbasach wystarczy około 8 minut. Mięso możesz posypać ulubionymi przyprawami.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama