Canva.com
Kiełbaska z grilla w marynacie chrzanowej. Ten smak uzależnia!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jednym z nieodłącznych elementów grilla jest kiełbaska, a jeśli chcesz dodać jej wyjątkowy smak, to warto spróbować marynaty chrzanowej. Ta kombinacja aromatycznej kiełbaski i ostrej nuty chrzanu będzie prawdziwym hitem na Twoim stole.
Reklama
Składniki na kiełbaski grillowane
- Świeże kiełbaski
- 3 łyżki chrzanu tłuczonego
- 2 łyżki musztardy ostra
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- Sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- Sól i pieprz do smaku
Jak zrobić marynatę chrzanową?
W misce wymieszaj chrzan tłuczony, ostrą musztardę, oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny oraz posiekany czosnek. Dokładnie wymieszaj składniki, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Jak grillować kiełbasę?
- Jeśli używasz kiełbasek w naturalnej osłonce, możesz je delikatnie przekłuć widelcem kilka razy.
- Umieść kiełbaski w misce lub plastikowej torbie, a następnie polej je przygotowaną marynatą chrzanową.
- Upewnij się, że wszystkie kiełbaski są dobrze pokryte marynatą. Pozostaw je w lodówce na co najmniej godzinę, ale im dłużej będą marynowane, tym intensywniejszy smak uzyskasz.
- Gdy kiełbaski są już dobrze zamarynowane, możesz przystąpić do grillowania.
- Umieść kiełbaski na grillu i grilluj je przez około 10-15 minut, regularnie je obracając.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Grillowany indyk smakuje najlepiej z... salsą z truskawek. Oto przepis
Indyk z grilla z salsą truskawkową to zaskakująca propozycja dla miłośników grilla i niezwykłych połączeń smakowych. Jest łatwy w przygotowaniu i znakomicie smakuje. Jak go przyrządzić? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Kiełbasa z grilla jest sucha i fatalnie się kroi? Pewnie tego zabrakło
Sezon grillowy to czas, gdy na rusztach królują różnorodne mięsa, a wśród nich nieodzowna kiełbasa. Jednym z ciekawych aspektów przygotowywania kiełbasy na grillu jest nacinanie jej przed umieszczeniem na ruszcie. Dlaczego to tak ważne? Czy nacinanie kiełbasy ma jakiś wpływ na jej smak i przygotowanie?
Obłędna kiełbasa w słoiku. Mój dziadek zawsze mnie częstował pajdą z tym smakołykiem
Dla wielu z nas dziadek był nie tylko opiekunem, ale także przewodnikiem do odkrywania świata. Niejednokrotnie to właśnie on wprowadzał nas w świat kulinarnych doznań, otwierając drzwi do smaków, które nosiliśmy w sobie przez całe życie. Jednym z takich wyjątkowych smakołyków była kiełbasa w słoiku – niezwykłe połączenie tradycji, prostoty i wyjątkowego smaku.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl