Napar z siemienia lnianego
Canva.com

Jesienny kaszel? Przygotuj napar z siemienia lnianego!

Jesień sprzyja przeziębieniom. Mamy sposób na męczący kaszel - delikatny napar z siemienia lnianego. To bardzo prosta w przygotowaniu mikstura, która zadba o Twój układ oddechowy i nie tylko.
Reklama

Siemię lniane ma wiele właściwości

Siemię lniane, znane również jako len, to nasiona bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik i przeciwutleniacze. Wykazano, że oferuje korzyści zdrowotne we wszystkich dziedzinach, od zdrowia serca po zapobieganie nowotworom. Kwasy tłuszczowe zawarte w siemieniu lnianym pomagają obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów, a także zmniejszyć stan zapalny w całym organizmie.

siemię lniane
zdjęcie ilustracyjne Canva

Zawartość błonnika pomaga zachować regularność i może zmniejszyć ryzyko chorób serca i cukrzycy. Przeciwutleniacze zawarte w siemieniu lnianym pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób przewlekłych.

Reklama

Siemię lniane jest uniwersalnym produktem spożywczym, który można wykorzystać na wiele sposobów. Można je dodawać do smoothie, jogurtu, owsianki lub wypieków. Może być też używane jako zagęszczacz do zup lub sosów.

Jak zrobić napar z siemienia lnianego?

Len był tradycyjnie stosowany w leczeniu różnych dolegliwości, w tym kaszlu i przeziębienia. Napar z siemienia lnianego na kaszel to tradycyjny środek, który przygotowuje się przez gotowanie nasion lnu w wodzie. Nasiona lnu są bogate w śluz, czyli lepką substancję, która powleka i łagodzi gardło.

siemię lniane

Napar z siemienia lnianego jest stosowany w leczeniu suchego, drażniącego kaszlu.

Reklama

Stosuje się go również do łagodzenia objawów zapalenia oskrzeli i innych infekcji dróg oddechowych. Napar na kaszel przyjmuje się doustnie, zwykle trzy razy dziennie.

Składniki:

  • 1 filiżanka nasion lnu
  • 4 szklanki wody

W małym garnku doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj nasiona lnu i dobrze wymieszaj. Zdejmij z ognia i pozostaw do zaparzenia na 10-15 minut. Przecedź napar przez sitko o drobnych oczkach. Można dodać pół łyżeczki miodu do smaku.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama