Cudowne właściwości oleju z orzechów włoskich. Musisz włączyć go do swojej diety
Do przeczytania w ok. 2 min.
Właściwości oleju z orzechów włoskich
Olej z orzechów włoskich jest dość rzadko stosowany z uwagi na większą popularność oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego. A szkoda, bo zachwyca on walorami smakowymi i zawiera liczne witaminy i minerały. Wśród nich należy wymienić: witaminę E, hamującą rozwój szkodliwego stresu oksydacyjnego, nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, które poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego oraz mają korzystny wpływ pamięć i koncentrację, witaminę k, która poprawia krzepnięcie krwi, witaminy z grupy b, przyczyniające się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego oraz witaminę a, która chroniącej przed wolnymi rodnikami.
Ze względu na te cenne właściwości warto więc włączyć do diety ten znany od pokoleń, ale mało popularny produkt.
Właściwości lecznicze oleju z orzechów włoskich
Cenne właściwości oleju przekładają się na jego zastosowanie lecznicze.
- Podnosi sprawność umysłową, dlatego powinny go stosować osoby pracujące umysłowo oraz mające problemy pamięcią.
- Wspiera układ nerwowy.
- Opóźnia proces starzenia się skóry i mózgu.
- Obniża poziom cholesterolu i pomaga regulować ciśnienie krwi.
- Dzięki zawartości kwasów Omega-3 i Omega-6, potasu czy magnezu podnosi poziom pracy układu sercowo-naczyniowego.
- Wykazuje właściwości oczyszczające, przyczyniając się do usunięcia z organizmu toksycznych substancji.
- Usprawnia przemianę materii i ma korzystny wpływ na pracę jelit.
- Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antyseptyczne.
Olej z orzechów włoskich ma również zastosowanie w kosmetyce i jest cennym składnikiem wielu kremów i maseczek.