Kapusta pak choi
Canva.com

Kapusta pak choi w ostatnich latach robi w Polsce furorę. Jak ją przygotować?

Jej nietuzinkowy smak i atrakcyjny wygląd sprawiają, że jest coraz chętniej wykorzystywana do różnych potraw. Orientalna kapusta pak choi to nie tylko aromatyczne, ale i dietetyczne danie. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Reklama

Składniki na orientalną kapustę pak choi

  • 2 duże kapusty pak choi
  • 1 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 łyżeczek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 20 g świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Chili

Sposób przygotowania kapusty pak choi

Kapusta pak choi
Canva.com
  1. Umyj kapustę, osusz ją ręcznikiem papierowym i pokrój na ćwiartki.
  2. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a czosnek w cienkie plasterki.
  3. Obierz imbir i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  4. Rozgrzej olej sezamowy na patelni i wrzuć na nią cebulę, czosnek oraz imbir. Dodaj również odrobinę chili w proszku. Smaż przez 8 minut co chwilę mieszając.
  5. Na patelnię wlej sos sojowy i syrop z agawy. Zamieszaj całość, a po chwili dodaj kapustkę pak choi. Smaż wszystko, mieszając cały czas, przez 10 minut.
  6. Kapustę przełóż na talerze i skrop sokiem z cytryny. Może stanowić dietetyczny posiłek albo dodatek do dań rybnych i mięsnych.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama