Olej sezamowy w buteleczce, obok rozsypane ziarna sezamu.
Canva

Olej sezamowy — właściwości i o tym, jak stosować go w kuchni, kosmetyce

Olej sezamowy ma wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych i korzystnie wpływa na zdrowie. Do tego smakuje wyjątkowo i idealnie komponuje się z kuchnią azjatycką. Z jego substancji odżywczych można korzystać nie tylko przy gotowaniu, ale też podczas dbania o urodę. Szczególnie sprawdza się w pielęgnacji włosów.
Reklama

Olej sezamowy tłoczony na zimno — wytwarzanie, przechowywanie, smak

Ten olej jest otrzymywany poprzez tłoczenie nieprażonych nasion sezamu. Dzięki odpowiedniej procedurze jego wytwarzania nie traci cennych kwasów tłuszczowych ani innych wartości odżywczych. Już od wieków doceniano jego właściwości i starannie go przyrządzano. Okazuje się, że olej sezamowy jest uważany za najstarszy olej świata.

Smak oleju sezamowego jest delikatnie orzechowy, kolor — jasnobrązowy.

Gdzie kupić olej sezamowy? Można go dostać w sklepach ze zdrową żywnością oraz zamówić przez internet. Uważać trzeba podczas kupowania go w marketach, nie zawsze jest tam przechowywany we właściwy sposób. Olej sezamowy należy przechowywać w lodówce. Zarówno przed otwarciem, jak i oczywiście po. Koniecznie trzeba go zużyć w przeciągu pół roku od daty wytłoczenia. Nie jest istotna data otwarcia.

Olej sezamowy lany na łyżkę. Obok ziarna sezamu.
Canva

Olej sezamowy — właściwości zdrowotne

Reklama

Olej sezamowy ma oczywiście liczne zdrowotne właściwości i wartości odżywcze, trzeba jednak pamiętać, że jego zażywanie nie zastąpi prowadzenia zdrowego trybu życia. To olej z wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych. Są one bardzo ważne w profilaktyce miażdżycy, obniżają poziom złego cholesterolu. Przyczyniają się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia zawału serca.

Olej sezamowy zawiera w sobie liczne witaminy:

  • witamina B — wpływa na układ nerwowy
  • witamina A — dba o dobry wzrok
  • witamina E — przeciwdziała chorobom sercowo-naczyniowym

W oleju sezamowym obecny jest też kwas foliowy, fosfor i magnez.

Jaka jest wskazana ilość oleju w ciągu dnia? Nie więcej niż dwie łyżki. Dobrze jednak dodawać go do potraw, a nie zjadać oddzielnie. Niektórzy starają się również płukać nim usta. Kiedyś uważano, że oczyszcza ciało z toksyn.

Reklama

Olej sezamowy pozwala również w walce z zaparciami, bo działa przeczyszczająco. Oczywiście trzeba być ostrożnym, stosując go w ten sposób.

Ze względu na wykrztuśne działanie, używany jest do produkcji syropów na kaszel, w medycynie naturalnej.

Olej sezamowy — zastosowanie w kuchni

Koniecznie trzeba pamiętać o tym, że olej sezamowy nie nadaje się do smażenia. Po pierwsze traci wtedy swoje cenne właściwości, po drugie staje się szkodliwy dla zdrowia. Po trzecie — zaczyna gorzko smakować. Należy stosować go na zimno, aczkolwiek można też polewać nim gotowe ciepłe dania.

Idealnie sprawdza się w kuchni azjatyckiej, jego orzechowy smak podkreśla specyfikę tamtejszych potraw — zup, makaronów czy dań mięsnych. Jego smak idealnie komponuje się z takimi potrawami.

Olej sezamowy doskonale nadaje się do sałatek, jogurtów i twarogów czy koktajli. Z ciepłych dań — można polewać nim gotowane warzywa, ryż, kasze czy mięso.

Olej sezamowy w miseczce, obok łyżka pełna ziaren sezamu.
Canva

Olej sezamowy — zastosowanie w kosmetyce

Reklama

Olej sezamowy ma dobry wpływ na skórę (w tym skórę głowy) i włosy. Można stosować go jako olejek do masażu, czy dodawać do kąpieli w wannie. W przypadku skóry głowy ma działanie kojące, pomaga również zwalczać wszy.

Olej sezamowy nadaje się do stosowania na skórę — zwalcza wolne rodniki, regeneruje, koi i nawilża. Trzeba jednak uważać, bo może również działać rozgrzewająco.

Stosowany na skórę głowy przyspiesza porost włosów i przeciwdziała siwieniu. Regularnie stosowane zregeneruje włosy.

Olejowanie włosów olejem sezamowym

Olejowanie pozytywnie wpływa na strukturę włosa. Jak je wykonać? Bardzo prosto. W zmoczone włosy należy wmasować olej sezamowy. Potrzymać przez jakąś godzinę na głowie, a następnie nałożyć na włosy odżywkę. Kolejny krok to umycie głowy szamponem. Na koniec można jeszcze raz nałożyć odżywkę, po czym ją spłukać.

Stosowanie takiego zabiegu raz w tygodniu wzmocni włosy, sprawi, że będą zadbane, błyszczące i dobrze odżywione.

Reklama
Olej sezamowy obok miski z ziarnami sezamu.
Canva

Olej sezamowy przeciwwskazania

Nie powinno przesadzać się z ilością spożywanego oleju sezamowego. Dobrze sprawdzi się jako uzupełnienie zbilansowanej diety, trzeba jednak pamiętać, że zawiera też nasycone kwasy tłuszczowe, która są niewskazane w zbytnim natężeniu.

Istotne jest też, że olej z nasion sezamu może działać przeczyszczająco. Dzieje się tak jednak tylko, kiedy spożywa się go w nadmiernych ilościach. dodawany do sałatek czy innych dań na pewno nie zaszkodzi w ten sposób.

Ziarna sezamu mogą silnie uczulać, dlatego na samym początku stosowania tego oleju trzeba być bardzo ostrożnym. Najlepiej zacząć od małej ilości na próbę. Szczególnie muszą uważać osoby podatne na alergie.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Żaden artykuł nie został przypisany do tego taga
Reklama
Reklama
Reklama