Canva.com
Azjatycka pasta z soi - jak przyrządzić zupę miso?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zupa miso to jeden z tych przysmaków, którymi kuchnia azjatycka podbiła nasze serca. Co sprawia, że tak chętnie sięgamy po przepisy na ten przysmak? Co warto wiedzieć na temat wartości odżywczej zupy miso?
Reklama
Jak powstaje miso?
Miso to nic innego jak pasta przyrządzona z ziaren soi. Ponieważ powstaje ona w wyniku fermentacji, jest źródłem wielu cennych dla zdrowia składników. Co możemy z niej znaleźć? Miso to świetne źródło witamin z grupy B oraz kwasu mlekowego, nie brak tu również witaminy D, lecytyny oraz takich składników mineralnych, jak potas, wapń czy żelazo. Miso stanowi też doskonałe źródło wartościowego białka, a jego prozdrowotne właściwości mogą nas zaskoczyć. Zdrowa dieta z udziałem miso oczyszcza organizm i wzmacnia jego naturalną odporność, wspiera florę bakteryjną jelit, a jednocześnie chroni przed wolnymi rodnikami. Mniej problemów z trawieniem oraz skuteczniejsza ochrona przed osteoporozą to kolejne korzyści, na jakie mogą liczyć osoby regularnie sięgające po pastę miso.W jaki sposób włączyć ten zdrowy przysmak do swej diety?
Canva.com
Reklama
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Przepis na orientalny ramen. Jesienny rosół w azjatyckim wydaniu?
Azjatycki ramen w dużej mierze przypomina nasz staropolski rosół, ale jest jeszcze bardziej bogaty w ciekawe i pyszne składniki. To doskonała propozycja na jesienny ochłodzenie, jeśli macie smak na coś całkiem nowego!
Smak umami – czym jest piąty smak i w jakich produktach występuje?
Smak umami brzmi egzotycznie i choć nazwa mogłaby wskazywać na związek z naszymi matkami, to absolutnie nie ma to żadnego połączenia. Czym zatem jest? Najprościej rzecz ujmując, to piąty smak, który wyodrębniono stosunkowo niedawno i występuje tuż obok czterech podstawowych smaków: słonego, gorzkiego, słodkiego i kwaśnego. Czym wyróżnia się smak umami?
Przepis na tajską zupę z kurczakiem i mlekiem kokosowym
Smaki azjatyckie zyskują w naszym kraju coraz większą popularność. Nic w tym dziwnego, dzięki aromatycznym przyprawom i odrobinie ostrości, dania inspirowane Azją to odmiana, której często poszukujemy w codziennym jadłospisie. Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym to doskonały pomysł na oryginalny, a zarazem wyjątkowo smaczny obiad.
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl