Karmelowy sernik na spodzie z herbatników. Zrobisz go ekspresowo!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:
- na spód - 250 g herbatników, 1 łyżka przyprawy korzennej, 75 g roztopionego masła;
- na sernik - 200 g miękkiego masła, 1 szklanka cukru pudru, 6 jajek, 1 kg (1000 g) zmielonego twarogu z wiaderka, 105 ml śmietany 36%, 1 opakowanie (8 g) cukru waniliowego, 4 łyżki proszku budyniowego bez cukru, szczypta soli, około 300 g masy karmelowej z puszki;
- na dekoracje z karmelu - 150 g cukru, 4 łyżki wody, olej w sprayu.
Jak upiec pyszny sernik z karmelem?
Przygotowanie - przygotujmy spód: herbatniki zmiksujmy na proszek, dodajmy przyprawę korzenną i roztopione masło, mieszajmy do połączenia. Foremkę o wymiarach 24x24 cm z odpinanym rantem wyłóżmy papierem do pieczenia. Wylepmy ją masą ciasteczkową, wstawmy do lodówki. Przygotujmy sernik: piekarnik nagrzejmy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Miękkie masło utrzyjmy z cukrem na puch. Żółtka oddzielmy od białek, dodajmy do masła i miksujmy do momentu połączenia. W 3 porcjach dodawajmy twaróg, po każdej miksując.
Wlejmy śmietankę, ubijmy, wsypmy cukier waniliowy, proszek budyniowy i sól. Zamieszajmy. Białka ubijmy na sztywno i delikatnie połączmy z masą serową. Wyłóżmy na schłodzony spód i pieczmy około 59-63 minut. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Następnie masę karmelową podgrzejmy i polewajmy nią wystudzony sernik.
Pokrójmy. Przygotujmy dekoracje z karmelu: cukier wsypmy do rondla, skropmy wodą i gotujmy, potrząsając garnkiem, aż cukier się rozpuści i skarmelizuje. 2 arkusze pergaminu spryskajmy olejem, na łyżkę nabierzmy karmel i twórzmy na papierze różne wzory. Aby zrobić karmelową kulę, wystarczy spryskać olejem chochelkę do zupy i skropić ją karmelem. Zastygnięte ozdoby zdejmijmy z papieru i udekorujmy nimi sernik.