Sernik karmelowy
Canva.com

Karmelowy sernik na spodzie z herbatników. Zrobisz go ekspresowo!

Mamy coś dla miłośników puszystego sernika. W tej wersji z kruchym karmelem i na spodzie z chrupiących ciasteczek herbatników oczaruje Wasze kubki smakowe.
Reklama

Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na spód - 250 g herbatników, 1 łyżka przyprawy korzennej, 75 g roztopionego masła;
  • na sernik - 200 g miękkiego masła, 1 szklanka cukru pudru, 6 jajek, 1 kg (1000 g) zmielonego twarogu z wiaderka, 105 ml śmietany 36%, 1 opakowanie (8 g) cukru waniliowego, 4 łyżki proszku budyniowego bez cukru, szczypta soli, około 300 g masy karmelowej z puszki;
  • na dekoracje z karmelu - 150 g cukru, 4 łyżki wody, olej w sprayu.

Jak upiec pyszny sernik z karmelem?

Sernik karmelowy
Canva.com
Reklama

Przygotowanie - przygotujmy spód: herbatniki zmiksujmy na proszek, dodajmy przyprawę korzenną i roztopione masło, mieszajmy do połączenia. Foremkę o wymiarach 24x24 cm z odpinanym rantem wyłóżmy papierem do pieczenia. Wylepmy ją masą ciasteczkową, wstawmy do lodówki. Przygotujmy sernik: piekarnik nagrzejmy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Miękkie masło utrzyjmy z cukrem na puch. Żółtka oddzielmy od białek, dodajmy do masła i miksujmy do momentu połączenia. W 3 porcjach dodawajmy twaróg, po każdej miksując.

Wlejmy śmietankę, ubijmy, wsypmy cukier waniliowy, proszek budyniowy i sól. Zamieszajmy. Białka ubijmy na sztywno i delikatnie połączmy z masą serową. Wyłóżmy na schłodzony spód i pieczmy około 59-63 minut. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Reklama

Następnie masę karmelową podgrzejmy i polewajmy nią wystudzony sernik.

Pokrójmy. Przygotujmy dekoracje z karmelu: cukier wsypmy do rondla, skropmy wodą i gotujmy, potrząsając garnkiem, aż cukier się rozpuści i skarmelizuje. 2 arkusze pergaminu spryskajmy olejem, na łyżkę nabierzmy karmel i twórzmy na papierze różne wzory. Aby zrobić karmelową kulę, wystarczy spryskać olejem chochelkę do zupy i skropić ją karmelem. Zastygnięte ozdoby zdejmijmy z papieru i udekorujmy nimi sernik.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama