Sernik mandarynkowy
Canva.com

Mandarynkowy sernik z ricottą. Pyszny deser do zimowej herbaty

Lubisz sernik? Mamy dla Ciebie świetny przepis na aksamitny sernik o smaku soczystych mandarynek oraz z serka ricotta. To doskonały deser, który zrobisz ekspresowo i ugościsz swoich bliskim kawałkiem smacznego ciasta.
Reklama

Do przygotowania tego orzeźwiającego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na ciasto - 145 g miękkiego masła, 145 g cukru drobnego, szczypta soli, 4 żółtka, 400 g sera ricotta, skórka starta z 3 mandarynek, 3 łyżki soku z mandarynek, 105 g mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 białka;
  • na glazurę - 3 mandarynki, 1 łyżeczka żelatyny, 1 łyżka gorącej wody, skórka starta z 2 mandarynek, 1/2 szklanki soku z mandarynek.

Sernik mandarynkowy krok po kroku

Mandarynki do przygotowania środka do sprzątania.
Canva

Przygotowanie - tortownicę o średnicy 24 cm wyłóżmy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Masło utrzyjmy z cukrem, solą i żółtkami na jasny, gęsty krem. Dodajmy ser ricotta, skórkę z mandarynek oraz sok. Zmiksujmy tylko do połączenia składników. Mąkę i proszek do pieczenia przesiejmy i dodajmy do masy serowej. Wymieszajmy. Białka ubijmy na sztywno, dodajmy do masy i delikatnie połączmy składniki.

Przelejmy do formy, pieczmy około 44-47 minut. Studźmy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Reklama

Mandarynki zetnijmy z góry i z dołu, obierzmy ze skórki i zetnijmy białą błonkę. Następnie wykrójmy cząstki owoców, zbierając sok. Żelatynę namoczmy w zimnej wodzie. Sok i skórkę z mandarynek oraz wyfiletowane owoce zagotujmy. Zdejmijmy z płomienia, dodajmy napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszajmy. Polejmy ciasto, wstawmy do lodówki i zostawmy na noc do zastygnięcia.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama