Aksamitny sernik #matcha z sezamem - obłędny smak!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tego sernika na zimno potrzebne nam będą następujące składniki:
- na sezamowy spód - 135 g ciastek z sezamem, 45 g roztopionego masła, 4 łyżki czarnego sezamu;
- na masę serową - 5 łyżek żelatyny do deserów, 55 ml wody, 255 g twarogu z wiaderka, 255 g serka mascarpone, 250 ml gęstej śmietanki kokosowej, 125 g cukru pudru, skórka starta z 1 limonki, sok z 1 limonki, 2 łyżki zielonej herbaty, matcha w proszku + do oprószenia;
- ponadto - 2-3 truskawki, 1/3 szklanki pestek granatu.
Jak zrobić pyszny sernik matcha na sezamowym spodzie?
Przygotowanie - ciastka pokruszmy w malakserze, dodajmy masło i czarny sezam, połączmy w jednolitą masę. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóżmy papierem do pieczenia. Wylepmy masą ciasteczkową. Wyrównajmy i wstawmy do lodówki na pół godziny. Żelatynę zalejmy wrzącą wodą, odstawmy na 10 minut do rozpuszczenia.
W misie miksera umieśćmy twaróg z wiaderka, serek mascarpone oraz śmietankę kokosową.
Zmiksujmy na jednolitą, gładką masę. Dodajmy cukier puder, skórkę startą z limonki i sok, wymieszajmy. Następnie wsypmy zieloną herbatę matcha, wymieszajmy. Żelatynę połączmy z 2 łyżkami masy serowej, wymieszajmy. Dodajmy kolejne 2 łyżki masy - połączmy i dołóżmy do pozostałej masy serowej. Całość zmiksujmy. Masę przelejmy na przygotowaną masę ciasteczkową. Wyrównajmy i wstawmy na noc do lodówki, do zastygnięcia. Przed podaniem sernik posypmy herbatą matcha i udekorujmy pokrojonymi truskawkami oraz pestkami granatu.