Jajka po benedyktyńsku
Canva.com

Jajka po benedyktyńsku na angielskiej muffince. Elegancka przekąska pełna smaku

Jeśli jeszcze nie jedliście jajek po benedyktyńsku, to jest najlepsza pora, aby je przyrządzić. Mamy dla Was rewelacyjny i łatwy przepis!
Reklama

Do przygotowania tej pożywnej przekąski potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na muffinki angielskie - 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 1/3 szklanki ciepłego mleka 3,2%, 1 łyżka masła roztopionego, 1 łyżeczka cukru brązowego, 15 g świeżych drożdży, szczypta soli;
  • ponadto - 6 jajek, 1 łyżka octu, sól, 6 plasterków wędzonego łososia, sos holenderski, zielenina.

Jak zrobić jaja po benedyktyńsku?

Jajka po benedyktyńsku
Canva.com

Przygotowanie - świeże drożdże rozpuśćmy w ciepłym mleku z cukrem i łyżką mąki. Całość odstawmy na 10 minut. Znów do miski przesiejmy dwa rodzaje mąki. Dodajmy zaczyn, roztopione masła i sól. Zagniećmy ciasto. Odstawmy na 45 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniećmy. Uformujmy 6 małych bułeczek, obsypmy mąką i zostawmy do wyrośnięcia na 15 minut. Wyrośnięte bułeczki smażmy po 2-3 minuty z każdej strony na rozgrzanym teflonie (moc kuchenki nie może być za duża, ponieważ spalimy z zewnątrz bułeczki).

Ostudźmy na kratce. Przygotujmy jajka: zagotujmy w rondelku około 10 cm wody z dodatkiem octu i łyżeczki soli.

Reklama

Zróbmy w niej wir. Jajko wbijmy do miseczki i bezpośrednio z niej wlejmy je w wir. Gotujmy do momentu, aż jajko z zewnątrz będzie ścięte, ale żółtko pozostanie płynne. Wyłówmy łyżką cedzakową. Ułóżmy na wcześniej przygotowanej muffince, przykrytej plasterkiem łososia, polejmy sosem holenderskim. W ten sposób przygotujmy pozostałe jajka.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama