Jajka po benedyktyńsku na angielskiej muffince. Elegancka przekąska pełna smaku
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tej pożywnej przekąski potrzebne nam będą następujące składniki:
- na muffinki angielskie - 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 1/3 szklanki ciepłego mleka 3,2%, 1 łyżka masła roztopionego, 1 łyżeczka cukru brązowego, 15 g świeżych drożdży, szczypta soli;
- ponadto - 6 jajek, 1 łyżka octu, sól, 6 plasterków wędzonego łososia, sos holenderski, zielenina.
Jak zrobić jaja po benedyktyńsku?
Przygotowanie - świeże drożdże rozpuśćmy w ciepłym mleku z cukrem i łyżką mąki. Całość odstawmy na 10 minut. Znów do miski przesiejmy dwa rodzaje mąki. Dodajmy zaczyn, roztopione masła i sól. Zagniećmy ciasto. Odstawmy na 45 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniećmy. Uformujmy 6 małych bułeczek, obsypmy mąką i zostawmy do wyrośnięcia na 15 minut. Wyrośnięte bułeczki smażmy po 2-3 minuty z każdej strony na rozgrzanym teflonie (moc kuchenki nie może być za duża, ponieważ spalimy z zewnątrz bułeczki).
Ostudźmy na kratce. Przygotujmy jajka: zagotujmy w rondelku około 10 cm wody z dodatkiem octu i łyżeczki soli.
Zróbmy w niej wir. Jajko wbijmy do miseczki i bezpośrednio z niej wlejmy je w wir. Gotujmy do momentu, aż jajko z zewnątrz będzie ścięte, ale żółtko pozostanie płynne. Wyłówmy łyżką cedzakową. Ułóżmy na wcześniej przygotowanej muffince, przykrytej plasterkiem łososia, polejmy sosem holenderskim. W ten sposób przygotujmy pozostałe jajka.