Kiszenie ogórków
Canva.com

Kiszenie ogórków na zimę. Dodaj te liście, a będą twarde i chrupiące!

Uwielbiamy kiszone ogórki po prostu do wszystkiego! To już ostatni dzwonek na kiszenie ogórków, jeśli chcemy w święta cieszyć się idealnymi kiszonkami. Zdradzamy nasz sposób!
Reklama

Sekret kiszenia tkwi w ogórkach

Kiszenie ogórków wcale nie jest trudne. Ważne jednak jest, aby pamiętać o kilka złotych zasadach, które sprawią, że ogórki będą twarde i jędrne. Twarde ogórki kiszone są idealne do mięs, np. z grilla lub smalcu. Na Podhalu w karczmach tylko takie ogórki są serwowane i turyści je wprost uwielbiają.

Kiszenie ogórków
Canva.com
Domowe kiszone ogórki często jednak bywają miękkie w środku i są gorzkie. Często przyczyną takiego stanu jest to, że do kiszenia wybieramy zbyt przerośnięte lub stare ogórki. Aby ogórki były zawsze dobre i twarde, to powinniśmy od razu po zerwaniu z krzaczka je zakisić.

Liście lekiem na wszystko

Reklama

Aby ogórki były zawsze twarde po ukiszeniu powinniśmy wybrać małe i nieprzejrzałe okazy. Sekretnym sposobem będzie także dodanie do słoika z ogórkami liści. Liście popularnych drzew, czy krzewów i roślin mają doskonałe walory smakowe i sprawiają, że ogórki zachowują swoją jędrność. Do kiszenia ogórków doskonale sprawdzą się liście dębu, wiśni, winogron, chrzan oraz czarnej porzeczki.

Bardzo ważne jest, abyśmy do słoika dodali korzeń chrzanu. Chrzan zapewni ogórkom jędrność. Dobrym sposobem będzie także wymoczenie ogórków przed kiszeniem w zimnej wodzie. Układajmy ogórki ciasno w słoiku, aby zachowały swój kształt.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama