Kiszenie ogórków na zimę. Dodaj te liście, a będą twarde i chrupiące!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Sekret kiszenia tkwi w ogórkach
Kiszenie ogórków wcale nie jest trudne. Ważne jednak jest, aby pamiętać o kilka złotych zasadach, które sprawią, że ogórki będą twarde i jędrne. Twarde ogórki kiszone są idealne do mięs, np. z grilla lub smalcu. Na Podhalu w karczmach tylko takie ogórki są serwowane i turyści je wprost uwielbiają.
Liście lekiem na wszystko
Aby ogórki były zawsze twarde po ukiszeniu powinniśmy wybrać małe i nieprzejrzałe okazy. Sekretnym sposobem będzie także dodanie do słoika z ogórkami liści. Liście popularnych drzew, czy krzewów i roślin mają doskonałe walory smakowe i sprawiają, że ogórki zachowują swoją jędrność. Do kiszenia ogórków doskonale sprawdzą się liście dębu, wiśni, winogron, chrzan oraz czarnej porzeczki.
Bardzo ważne jest, abyśmy do słoika dodali korzeń chrzanu. Chrzan zapewni ogórkom jędrność. Dobrym sposobem będzie także wymoczenie ogórków przed kiszeniem w zimnej wodzie. Układajmy ogórki ciasno w słoiku, aby zachowały swój kształt.