lasagne blognese
canva.com

Klasyczna lasagne bolognese: jak przyrządzić to pyszne danie?

Lasagne bolognese to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. To połączenie makaronu, mięsa mielonego i sosu pomidorowego, które zawsze smakuje wyjątkowo. Dowiedz się, jak przygotować pyszną lasagne bolognese oraz jakie właściwości zdrowotne ma to danie. Przeczytasz także o ciekawostkach związanych z tą potrawą oraz o poradach, jak ją najlepiej podawać.
Reklama

Jak przygotować lasagne bolognese?

Przygotowanie lasagne bolognese nie jest trudne, ale wymaga trochę czasu i cierpliwości. Poniżej przedstawiamy krok po kroku, jak przygotować to pyszne danie.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 250 g makaronu lasagne
  • 500 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 100 g startego sera parmezan

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso mielone na złoty kolor.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż razem przez kilka minut.
  3. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier, oregano, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
  4. W międzyczasie ugotuj makaron lasagne według instrukcji na opakowaniu.
  5. Przygotuj sos beszamelowy: na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj przez około minutę. Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
  6. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę makaronu, na to warstwę mięsa i sosu beszamelowego. Powtarzaj warstwy, aż skończą się składniki.
  7. Na wierzch posyp startym serem parmezan.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut, aż ser się rozpuści i zbrązowieje.
  9. Podawaj na ciepło.
Lasagne w naczyniu do zapiekania i porcja na talerzu stojącym obok
canva.com

Właściwości zdrowotne lasagne bolognese

Lasagne bolognese to danie, które dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych. Mięso mielone jest bogate w białko, a pomidory są źródłem witaminy C i likopenu - silnego przeciwutleniacza. Makaron lasagne to źródło węglowodanów złożonych, które dostarczają energii na długi czas. Sos beszamelowy, choć nie jest najzdrowszy, zawiera wapń i białko z mleka.

Jak podawać lasagne bolognese?

Lasagne bolognese najlepiej podawać na ciepło, jako danie główne. Można ją także podać jako przystawkę lub danie obiadowe na przyjęciu.

Reklama

Do lasagne pasują różne sałatki, np. z rukolą, pomidorami i mozzarellą. Można także dodać do niej świeżą bazylię lub oregano.

Porady dotyczące przygotowania lasagne bolognese

Aby lasagne bolognese wyszła smaczna i aromatyczna, warto dodać do sosu pomidorowego odrobinę czerwonego wina. Można także dodać do niego marchewkę i seler, co nadaje mu dodatkowego smaku i wartości odżywczych. Przy pieczeniu lasagne warto przykryć ją folią aluminiową, aby makaron nie wyschł.

Ciekawostki o lasagne bolognese

Lasagne bolognese to danie, które powstało w regionie Emilia-Romania we Włoszech. Według tradycyjnego przepisu, sos bolognese powinien być przygotowany z wołowiny i wieprzowiny. Włosi jedzą lasagne bolognese zazwyczaj w niedzielę, jako danie obiadowe.

Reklama

Lasagne bolognese - klasyk! Smakowity pomysł na obiad!

Lasagne bolognese to pyszne danie, które warto przygotować na obiad lub na przyjęcie. To połączenie makaronu, mięsa mielonego i sosu pomidorowego, które zawsze smakuje wyjątkowo. Lasagne bolognese dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych, a do jej przygotowania można dodać różne warzywa i przyprawy. Warto spróbować tego dania i cieszyć się jego smakiem!

Reklama
Autor - Klaudia Sagan
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.sagan@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama