Agrest
Canva.com

3 pomysły na przetwory z agrestem. Smak WOW!

Agrest to wyjątkowe owoce, które potrafią wzbogacić naszą kuchnię nie tylko smakiem, ale również cennymi składnikami odżywczymi. Dziś prezentujemy Wam trzy kreatywne pomysły na przetwory z agrestem, które zaskoczą Was smakiem i aromatem!
Reklama

1. Syrop z agrestu

Składniki:

  • 500g agrestu
  • 400g cukru
  • 250ml wody
  • Sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

  1. Agrest umyj i oczyść z ogonków.
  2. W garnku zagotuj wodę z cukrem, dodaj sok z cytryny i gotuj przez 5 minut.
  3. Dodaj agrest do syropu i gotuj przez kolejne 15 minut.
  4. Odstaw garnek z ognia i pozostaw syrop do wystygnięcia.
  5. Przecedź syrop przez sito lub gazę, aby pozbyć się pestek i skórek agrestu.
  6. Przelej syrop do butelek i przechowuj w lodówce. Doskonały do napojów i deserów!

2. Mus z agrestu

Składniki:

  • 1 kg agrestu
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Agrest umyj i oczyść z ogonków.
  2. Zagotuj agrest z cukrem, a następnie zmiksuj na gładki mus.
  3. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie, a następnie dodaj do gorącego musu i dokładnie wymieszaj.
  4. Mus przełóż do pucharków i schładzaj w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
  5. Serwuj z bitą śmietaną lub lodami. Mniam!

3. Dżem z agrestu z wanilią

Składniki:

  • 800g agrestu
  • 600g cukru
  • 1 laska wanilii
Reklama

Przygotowanie:

  1. Agrest umyj i oczyść z ogonków.
  2. W garnku zagotuj agrest z cukrem i nasionami z laski wanilii.
  3. Gotuj na małym ogniu, aż dżem zgęstnieje.
  4. Przelej do słoików i odwróć do góry dnem, aby utworzyć szczelne zamknięcie.
  5. Po wystygnięciu przechowuj w chłodnym miejscu. Doskonały na kanapki i do wypieków!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama