Kurczak w cieście francuskim
Canva.com

Kurczak w cieście francuskim - przepis na tani obiad

Bardzo dobrze prezentujący się i jeszcze lepiej smakujący obiad można przygotować przy niewielkim wysiłku i niewielkim obciążeniu finansowym. Kurczak w cieście francuskim zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Śmiało można go podać zaproszonym gościom w ramach bardziej uroczystej kolacji, jak również potraktować go jak uniwersalne danie obiadowe dla dużej wygłodniałej rodziny.
Reklama

Oczywiście ten, kogo interesują wyłącznie tanie obiady przepisy, może teraz zarzucić, że przecież kurczak jest aktualnie dość drogi, bo nawet w zwykłych supermarketach potrafi kosztować ponad dwadzieścia pięć złotych za kilogram (mowa tu o filetach z kurczaka), jednakże wciąż da się go znaleźć na różnych promocjach, a wtedy wystarczy zaopatrzyć się w jego większą ilość i np. zamrozić tą część, której nie będzie się od razu używać. Mięso może być tańsze na wyprzedaży nawet o połowę, a wciąż utrzymuje dobrą jakość. Wciąż zdarza się tak, że przy pomocy różnych promocji da się upolować świeży filet z kurczaka za kwotę dosłownie szesnastu złotych za kilogram.

Co zrobić, aby kurczak nie był suchy?

Tylko co z tym mięsem potem zrobić? Jako że kurczak naturalnie jest dość suchy i ewidentnie brakuje mu soczystości, doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju serami. Zwłaszcza z mozzarellą! To właśnie tym serem należy nadziać rozkrojoną pierś kurczaka, uzupełniając ją jeszcze dodatkowo świeżymi liśćmi szpinaku oraz niewielką ilością suszonych pomidorów.

Reklama

Jeżeli ma to być kurczak w cieście francuskim, mięso musi trafić do ciasta francuskiego. W takiej formie należy je zapiekać, aż będzie soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz - gotowe danie można podać solo albo z jakąś sałatką lub ryżem.

Kreatywność w kuchni zawsze popłaca.

Tanie przepisy obiadowe nie muszą się opierać jedynie na najtańszej wieprzowinie, suchym ryżu czy zwykłym makaronie. Saszetki z ciasta francuskiego wypełnione aromatycznymi dodatkami są na tyle ciekawym posiłkiem, że można je podać absolutnie każdemu i to bez obaw o to, że komukolwiek nie podpasują.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama