Lemoniada arbuzowa z kawałkiem arbuza.
Canva

Lemoniada arbuzowa — orzeźwiający hit!

Nadchodzą upały. Jak się schłodzić? Najlepsze rozwiązanie to lemoniada arbuzowa! Smakuje obłędnie. Czy wiesz, jak ją przygotować? To banalnie proste, co więcej potrzebujesz do niej tylko kilku składników. Tak napój to idealne rozwiązanie przy wysokich temperaturach — z przyjemnością będziesz wypijać kolejne szklanki.
Reklama

Lemoniada arbuzowa — prawdziwa pychota

Ten pyszny napój jest bardzo prosty w przygotowaniu. Można do niego dodać mniej lub więcej cukru, warto też poeksperymentować z ilością soku z cytryny.

W gorące dni lemoniada zapewni orzeźwienie.

Lemoniada arbuzowa i kawałki arbuza.
Canva

Lemoniada arbuzowa — potrzebne składniki

Najważniejszy jest oczywiście arbuz — im smaczniejszy, tym lepsza wyjdzie lemoniada.

Cukier można zastąpić ksylitolem, miodem albo syropem klonowym.

Idealnym dodatkiem do takiej lemoniady będzie zarówno mięta, jak i bazylia.

Reklama

Cytrynę można zastąpić limonką.

  • 2 kg arbuza
  • 2 cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • 2 gałązki mięty
  • 1 litr wody

Lemoniada arbuzowa — jak ją przygotować

Arbuza trzeba pokroić na kawałki, usunąć z niego część pestek. Cytryny wyszorować, przelać wrzątkiem i wycisnąć z nich sok. Arbuza, cukier, wodę i sok z cytryny trzeba umieścić w blenderze i zmiksować.

Gotową lemoniadę można przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się resztek pestek. Następnie trzeba nalać napój do karafki lub szklanek i udekorować miętą.

Lemoniada arbuzowa — jak ją podawać?

Oczywiście przed podaniem trzeba ją porządnie schłodzić. Można też dodać do niej kostki lodu.

Reklama

Najpiękniej będzie się prezentować w szklanej karafce. Taka lemoniada jest idealnym dodatkiem do każdego posiłku. Świetnie nadaje się na przyjęcia w ogrodzie.

Lemoniada arbuzowa z cytryną  w szklankach.
Canva

Jakie inne lemoniady można zrobić?

Zawsze można przygotować klasyczną lemoniadę cytrynową. Jest banalnie prosta w wykonaniu. Do letniej wody trzeba dodać cytrynę bądź limonkę oraz miód (ewentualnie cukier). Kiedy substancja słodząca się rozpuści, lemoniadę trzeba schłodzić.

I gotowe! Można podawać.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama