Lemoniada arbuzowa — orzeźwiający hit!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Lemoniada arbuzowa — prawdziwa pychota
Ten pyszny napój jest bardzo prosty w przygotowaniu. Można do niego dodać mniej lub więcej cukru, warto też poeksperymentować z ilością soku z cytryny.
W gorące dni lemoniada zapewni orzeźwienie.
Lemoniada arbuzowa — potrzebne składniki
Najważniejszy jest oczywiście arbuz — im smaczniejszy, tym lepsza wyjdzie lemoniada.
Cukier można zastąpić ksylitolem, miodem albo syropem klonowym.
Idealnym dodatkiem do takiej lemoniady będzie zarówno mięta, jak i bazylia.
Cytrynę można zastąpić limonką.
- 2 kg arbuza
- 2 cytryny
- 5 łyżek cukru
- 2 gałązki mięty
- 1 litr wody
Lemoniada arbuzowa — jak ją przygotować
Arbuza trzeba pokroić na kawałki, usunąć z niego część pestek. Cytryny wyszorować, przelać wrzątkiem i wycisnąć z nich sok. Arbuza, cukier, wodę i sok z cytryny trzeba umieścić w blenderze i zmiksować.
Gotową lemoniadę można przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się resztek pestek. Następnie trzeba nalać napój do karafki lub szklanek i udekorować miętą.
Lemoniada arbuzowa — jak ją podawać?
Oczywiście przed podaniem trzeba ją porządnie schłodzić. Można też dodać do niej kostki lodu.
Najpiękniej będzie się prezentować w szklanej karafce. Taka lemoniada jest idealnym dodatkiem do każdego posiłku. Świetnie nadaje się na przyjęcia w ogrodzie.
Jakie inne lemoniady można zrobić?
Zawsze można przygotować klasyczną lemoniadę cytrynową. Jest banalnie prosta w wykonaniu. Do letniej wody trzeba dodać cytrynę bądź limonkę oraz miód (ewentualnie cukier). Kiedy substancja słodząca się rozpuści, lemoniadę trzeba schłodzić.
I gotowe! Można podawać.