Pandan
Canva.com

Liście pandanu — nowy hit gastronomiczny. Czy są zdrowe? Jak możemy je wykorzystać w kuchni?

Czy znasz liście pandanu, azjatyckiej rośliny, która nie tylko dodaje pysznego smaku każdej potrawie, ale także zapewnia korzyści zdrowotne ze względu na dużą ilość witamin i białka? Chcesz dowiedzieć się więcej o tym gastronomicznym hicie?
Reklama

Czym są liście pandanu?

Jest to roślina pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej, szczególnie wykorzystywana w Malezji i Indonezji. Jego liście pomagają odstraszać owady, leczyć oparzenia słoneczne i redukować stres. Ponadto liście pandanu wykorzystywane są również w kosmetyce, np. w produkcji farb do włosów.

Zastosowanie pandanu w kuchni.

Pandan
Canva.com

W kuchni jest idealnym składnikiem uzupełniającym wiele przepisów. Ma niepowtarzalny słodki, waniliowy smak i aromat, a głęboko zielone liście stanowią estetyczną dekorację potraw. Wszechstronna i praktyczna, roślina ta jest przydatna w gulaszach, ciastach, herbatach ziołowych i lodach.

Reklama

Jednak liść pandanu nigdy nie jest spożywany sam, a jedynie używany do aromatyzowania i przyprawiania. W Azji pandan używany jest do zawijania w jego liście mięsa i ryb. Jeśli byliście na przykład w Tajlandii, to bardzo prawdopodobne, że zaserwowano Wam danie w ten sposób.

Korzyści zdrowotne.

Oprócz zastosowania w kuchni, liście pandanu mają również ciekawe korzyści zdrowotne.

  1. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
  2. Pomaga zmniejszyć bóle i skurcze mięśni. Łagodzi również ból spowodowany reumatyzmem.
  3. Zapobiega łupieżowi i odżywia włosy.
  4. Pomaga się zrelaksować i lepiej spać, a także pomaga w stresie i niepokoju, na co można go przyjmować w postaci herbaty z odrobiną miodu.
  5. Uspokajające działanie pandanu jest również dobre na bóle głowy.
  6. Dobrze sprawdza się w zapobieganiu zaparciom.
  7. Ekstrakt z pandanu może być również stosowany jako środek odtruwający, pomagając w eliminacji toksyn z organizmu.

Jak jest sprzedawany pandan?

Pandan jest zwykle sprzedawany w formie ekstraktu, ale można też kupić świeże lub mrożone liście pandanu. Inną opcją jest zakup gotowej pasty pandanowej, idealnej do przygotowania deserów takich jak naleśniki czy ciasta. Łatwo go znaleźć w sklepach, które w swoich katalogach zamieszczają azjatycką żywność.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama