Jarmuż
Canva.com

Liście tego warzywa są pełne witamin. Warto je dodać do swojej diety

W Polsce raczej nie przepadamy za zielonymi liściastymi warzywami, mimo iż są one dla nas bardzo dobre. Paradoksalnie jesteśmy w stanie w prosty sposób wprowadzić je do diety i zrobić to tak, by nawet nie musieć męczyć się z ich smakiem i się do niego przekonywać. Korzystne jarmuż właściwości jesteśmy w stanie czerpać nie tylko ze świeżych liści tego warzywa albo jego wersji zamrożonej, ale też i z opartych na nim suplementów diety.
Reklama

Jeżeli więc nie mamy ochoty na to, by zajadać się bezpłciowymi listkami, po prostu udajmy się do apteki i tam zaopatrzmy się w gotowe kapsułki, które potem musimy już tylko regularnie łykać, w ten prosty sposób wprowadzając do organizmu wszystko to, co w jarmużu jest zdecydowanie najcenniejsze.

Liście jarmużu - źródła błonnika pokarmowego

Praktycznie wszystkie zielone warzywa liściaste są dobrymi źródłami błonnika pokarmowego. Wszyscy powinniśmy natomiast postarać się o zwiększenie jego ilości w codziennej diecie, bo badania wskazują na to, że większość z nas spożywa tego błonnika za mało i przez to może odczuwać problemy z trawieniem pokarmów i ogólnym działaniem całego przewodu pokarmowego. Jarmuż właściwości są związane ze ściśle z układem sercowo-naczyniowym. Pomagają nam zapobiegać różnym chorobom serca oraz układu krwionośnego, głównie z uwagi na wysoką zawartość witaminy B1 oraz B2, a także dodatek magnezu, potasu i żelaza. Co ciekawe w zielonych liściach znajdziemy nawet beta-karoten, który jest składnikiem typowym głównie dla marchewki i innych pomarańczowych warzyw i owoców.

Reklama

Dobrych substancji odżywczych w jarmużu jest co niemiara. Pod jego wpływem na pewno staniemy się zdrowsi.

Do czego dodawać jarmuż?

A skoro wiemy już, dlaczego warto jeść jarmuż, mogliśmy nabrać ochoty na to, by rzeczywiście w końcu wprowadzić go do diety. Zróbmy to od razu, bo tutaj naprawdę nie ma na co czekać, chodzi w końcu o nasze własne zdrowie. Spróbujmy przemycać jarmuż w sałatkach albo dodawajmy go do koktajli, a w ostateczności zakupmy zawierające go suplementy diety, które czasami potrafią mieć wyższą jakość i lepsze właściwości od „normalnej” naturalnej żywności.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama