Miód w otwartym słoiku, obok gałązka i plastry miodu.
Canva

Lubisz miód? Uważaj! Tego na pewno o nim nie wiesz!

Złocisty, słodki, pachnący... Miód... Można dodawać go do napojów, owsianek czy deserów. Świetnie smakuje też na chlebie. Do tego jest niesamowicie zdrowy. Tylko... czy na pewno?! Czy każdy miód ma właściwości zdrowotne? Co zrobić, żeby go nie zepsuć? I wreszcie, czy miód może być też szkodliwy? Sprawdź!
Reklama

Czy miód może być oszukany?

Okazuje się, że nie każdy miód jest prawdziwy. Jak to możliwe? Do oszustwa dochodzi jeszcze w ulu — pszczoły od nieuczciwych pszczelarzy dostają cukier, który znoszą i dodają do miodu, zamiast normalnie produkować go z kwiatowego pyłku. Taki miód jest niezdrowy!

Kolejne nieuczciwe praktyki, to podgrzewanie miodu — staje się on wtedy płynny i ładnie wygląda. Traci on wtedy swoje właściwości zdrowotne.

Słoiki miodu i miód kapiący z drewnianej pałeczki.
Canva

Jak kupować miód?

Półki w marketach uginają się od słoików ze złocistą zawartością, jak wybrać te najbardziej wartościowe? Pierwszą rzeczą, na którą powinno się zwrócić uwagę, jest cena.

Reklama

Niestety jest spora szansa na to, że to najtańsze miody są oszukane.

Kolejna ważna rzecz, to czytanie etykiety: jeśli jest na nim informacja, że został wyprodukowany poza Unią Europejską "poza UE", to najprawdopodobniej został wytworzony w Chinach i nie jest czystym produktem!

Kupiony miód — jak rozpoznać, czy jest prawdziwy?

Jeśli ktoś ma już słoik miodu w domu i zastanawia się, czy kupił dobry produkt, łatwo może to sprawdzić. Prawdziwy miód po jakimś czasie się krystalizuje. Ma intensywny zapach i smak, a na jego powierzchni tworzy się powłoka/kożuszek.

Fałszywy produkt zawsze będzie płynny, nie pachnie tak mocno ani nie ma głębokiego smaku.

Miód kapiący z łyżki do miseczki.
Canva

Czy prawdziwy miód zawsze ma właściwości zdrowotne?

Niestety, miód jest zdrowy dopóty, dopóki nie zostanie podgrzany powyżej 40 stopni Celsjusza. Dlatego do ciepłych potraw należy dodawać go, dopiero kiedy przestygną do odpowiedniej temperatury. Można oczywiście posłodzić nim potrawy w trakcie gotowania, zmieni to jednak jedynie ich smak, a miód nie zachowa żadnych wartości odżywczych.

Czy każdy może jeść miód?

Nie! Absolutnie nie wolno podawać go dzieciom poniżej 1 roku życia. Mogą znajdować się w nim przetrwalniki jadu kiełbasianego, których nie niszczy nawet obróbka termiczna.

Uważać również muszą osoby ze skłonnością do alergii, gdyż miód może silnie uczulać.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama