Przepis na kandyzowany imbir – zdrowa przekąska DIY
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na kandyzowany imbir
Imbir znany jest ze swoich cennych właściwości leczniczymi oraz szerokiego zastosowania zarówno w kuchni, jak i przemyśle kosmetycznym. Zawarte w nim związki pobudzają wydzielanie kwasów żołądkowych oraz łagodzą napięcie mięśniowe.
Poza tym dodawany do herbaty imbir w okresie zwiększonego ryzyka złapania przeziębienia lub grypy wzmocni odporność, a także wspomoże układ immunologiczny w walce z już rozwiniętymi stanami zapalnymi.
Form spożywania jest kilka. Najpopularniejszą z nich jest oczywiście wykorzystanie go jako dodatek do gorącej herbaty z dodatkiem miodu. Jeśli jesteś ciekawa co jeszcze można zrobić ze świeżym imbirem, to koniecznie spróbuj go kandyzować.
Lista składników:- 500 g świeżego imbiru
- 1 kg cukru trzcinowego (może być również biały)
- woda
- szczypta soli kuchennej
Jak kandyzować imbir krok po kroku
Kandyzowanie owoców nie należy do czynności niezwykle skomplikowanych, więc przygotujesz go bez najmniejszych problemów. Warto mieć jego zapasy, gdy dopadnie Cię niespodziewana ochota na coś słodkiego.
Kupując imbir do kandyzowania wybierz jak najświeższe i dobrze wyglądające kłącza.
- Imbir obierz dokładnie ze skóry i pokrój na 3-4 milimetrowe plastry wzdłuż włókien
- Pokrojony imbir wrzuć do garnka i zalej zimną wodą tak, aby tafla wody minimalnie przykryła kawałki bulwy, dodaj szczyptę soli i doprowadź do wrzenia. Zdejmij garnek z ognia i odcedź wodę
- Następnie ponownie zalej imbir wodą, zasyp cukrem i zagotuj, lecz tym razem proces obróbki termicznej powinien trwać ok. 2 godzin (na bardzo wolnym ogniu). Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać zawartość naczynia, co zminimalizuje ryzyko przypalenia
- Po tym czasie wyrzuć ugotowany imbir do durszlaka i dokładnie wysusz. Ostatnim krokiem jest obsypania kandyzowanego imbiru kryształkami cukru