błonnik
Canva.com

Lubisz owoce leśne? To fantastyczne źródło błonnika pokarmowego!

Błonnik pokarmowy to rodzaj węglowodanów, których organizm nie może strawić. Występuje w roślinach, warzywach i pełnych ziarnach i składa się z wielu rodzajów niestrawnych węglowodanów, w tym celulozy, hemicelulozy, pektyny i ligniny. Co jeszcze warto o tym wiedzieć?
Reklama

Co warto wiedzieć o błonniku pokarmowym?

błonnik
Canva.com

Błonnik pokarmowy to rodzaj węglowodanów, których organizm ludzki nie może rozbić, więc przechodzi przez przewód pokarmowy w dużej mierze niezmieniony. Występuje w owocach, warzywach, pełnoziarnistych i roślinach strączkowych. Błonnik pokarmowy pomaga w trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych, reguluje wypróżnienia i pomaga zmniejszyć ryzyko cukrzycy, chorób serca i niektórych rodzajów raka.

Dawkowanie błonnika

Reklama

Rozpuszczalny błonnik rozpuszcza się w wodzie i można go znaleźć w owocach i warzywach. Nierozpuszczalny błonnik nie może rozpuszczać się w wodzie, ale występuje w pełnych ziarnach, owocach i warzywach. Zalecana ilość błonnika, którą powinni spożywać dorośli, wynosi 25-35 gramów dziennie. Dzieci w wieku 1-3 lat powinny mieć spożycie błonnika między 11-18 gramów dziennie.

Rozpuszczalny błonnik rozpuszcza się w wodzie, tworząc żel, który ułatwia trawienie. Nierozpuszczalny błonnik pokarmowy jest zbyt duży, aby rozpuścić się w wodzie, dzięki czemu przechodzi przez układ trawienny bez trawienia.

W jakich produktach znajdziemy błonnik pokarmowy?

  • orzechy
  • skórki owoców i warzyw
  • maliny
  • zielony groszek
  • kalafior
  • kapusta pekińska
  • seler
  • jabłka
  • gruszki
  • morele
  • owoce leśne
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama