Jajka rajas na talerzu
Canva.com

Lubisz pikantne przekąski? Oto przepis na jajka sadzone z rajas

Surowe papryczki poblano są dość ostre, a ich smak zależy od odmiany. Po podsmażeniu wszystkie nabierają jednak słodyczy i łagodnieją. W Hiszpanii określa się je wówczas mianem rajas i dodaje do nich ostrą papryczką chili oraz śmietanę. Tak przyrządzone danie najlepiej smakuje ze świeżą tortillą albo z chrupkimi nachosami.
Reklama

Składniki na jajka sadzone rajas

Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 2 łyżki oleju canola,
  • 1 papryczka chili serrano (wąska i długa), przecięta na połowę wzdłuż, oczyszczona z pestek i pocięta w półplasterki,
  • 1 mała cebula pokrojona w cienkie plastry, sól gruboziarnista, świeżo zmielony pieprz czarny,
  • 1 łyżeczka zmiażdżonego w prasce czosnku,
  • 8 papryczek poblano, zapieczonych i pokrojonych w cienkie półplastry,
  • 65 ml gęstej śmietany,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry.

Jak przygotować jajka sadzone z papryczką pablano?

Jajka rajas na talerzu
Canva.com
  1. Przygotowanie - rozgrzejmy patelnię na średnim płomieniu. Wlejmy na nią olej, a kiedy się rozgrzeje, wsypmy pokrojoną wcześniej cebulę i papryczkę serrano. Lekko oprószmy solą i pieprzem.
  2. Smażmy a średnim płomieniu, co jakiś czas mieszając, aż cebula zmięknie i zacznie się szklić, czyli mniej więcej 6-8 minut. Dodajmy czosnek oraz pokrojone papryki poblano.
  3. Smażmy, co jakiś czas mieszając, dopóki papryka nie zacznie intensywnie pachnieć, mniej więcej 2 minuty. Dodajmy śmietanę. Duśmy, co jakiś czas mieszając, dopóki całość nie zgęstnieje (czyli 2-3 minuty).
  4. W razie potrzeby doprawmy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Dużą patelnię pokrytą powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw postawmy na średnim płomieniu. Rozpuśćmy na niej masło.
  5. Na ciepłe masło rozbijmy jajka. Oprószmy je solą i pieprzem. Smażmy je 2-3 minuty, żeby białko się ścięło. Jeśli chcemy, obróćmy jajko i smażmy jeszcze 30 sekund, żeby żółtko lekko zgęstniało.
  6. Przygotowane wcześniej rajas wyłóżmy na talerze. Na każdej porcji ułóżmy jedno jajko, posypmy je kolendrą i od razu podawajmy.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama