Barszcz czerwony w misce
Canva.com

Takiego barszczu czerwonego jeszcze nie jadłaś. Sekretny składnik totalnie zmienia smak

Barszcz czerwony wielu osobom kojarzy się z kawałkami buraków oraz obowiązkowo - uszkami z mięsem lub grzybami. W tej wersji z pewnością jeszcze nie jedliście tej tradycyjnej zupy. Oto prosty przepis na barszcz w nowej wersji!
Reklama

Składniki na barszcz czerwony

Barszcz z tego przepisu zaskakuje smakiem. Dlaczego? Będzie ugotowany na szpondrze wołowy z dodatkiem łazanek zamiast klasycznych uszek. Barszcz będzie wykwintny i bardzo aromatyczny.

Do przygotowania tego barszczu potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 500-525 g wołowiny (na przykład szpondra, żeberek lub pręgi),
  • 3100 ml zimnej wody, 4-5 suszonych grzybów,
  • 600-630 g buraków,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 duża pietruszka,
  • 1 duża cebula,
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 średnie liście laurowe,
  • 200-225 g makaronu łazanki,
  • sól,
  • mielony pieprz czarny,
  • nieco ponad 1 łyżkę suszonego majeranku,
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny.

Jak zrobić barszcz z wołowiną?

Barszcz czerwony w misce
Canva.com
  1. Przygotowanie – wołowinę umyjmy, osuszmy i podzielmy na kawałki. Włóżmy do garnka, zalejmy zimna wodą i powoli zagotowujmy. Zbierzmy szumowiny z powierzchni wywaru. Dodajmy suszone grzyby i gotujmy około 49-53 minut.
  2. Znów buraki, marchewkę i pietruszkę umyjmy, obierzmy. Buraki pokrójmy w kawałki. Cebulę obierzmy i opalmy. Razem z marchewką, pietruszką i burakami włóżmy do garnka z mięsem. Dodajmy ziele angielskie i liście laurowe.
  3. Gotujmy na małym płomieniu do miękkości warzyw, około 40-45 minut.
  4. Lekko wystudźmy. Makaron łazanki ugotujmy w osolonej wodzie według przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedźmy. Następnie z wywaru wyjmijmy mięso i oddzielmy od kości, jeśli zajdzie taka potrzeba. Pokrójmy w kostkę. Zupę przecedźmy, buraki włóżmy z powrotem.
  5. Doprawmy do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Zamieszajmy z sokiem z cytryny. Lekko podgrzejmy. Barszcz podawajmy z makaronem łazanki i kawałkami wołowiny.

Co zrobić z ugotowanym mięsem i warzywami?

Ugotowane mięso oraz warzywa korzeniowe możemy również zmielić i użyć do przygotowania pasztetu.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama