Canva.com
Takiego barszczu czerwonego jeszcze nie jadłaś. Sekretny składnik totalnie zmienia smak
Do przeczytania w ok. 2 min.
Barszcz czerwony wielu osobom kojarzy się z kawałkami buraków oraz obowiązkowo - uszkami z mięsem lub grzybami. W tej wersji z pewnością jeszcze nie jedliście tej tradycyjnej zupy. Oto prosty przepis na barszcz w nowej wersji!
Reklama
Składniki na barszcz czerwony
Barszcz z tego przepisu zaskakuje smakiem. Dlaczego? Będzie ugotowany na szpondrze wołowy z dodatkiem łazanek zamiast klasycznych uszek. Barszcz będzie wykwintny i bardzo aromatyczny.
Do przygotowania tego barszczu potrzebne nam będą następujące składniki:
- 500-525 g wołowiny (na przykład szpondra, żeberek lub pręgi),
- 3100 ml zimnej wody, 4-5 suszonych grzybów,
- 600-630 g buraków,
- 1 duża marchewka,
- 1 duża pietruszka,
- 1 duża cebula,
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
- 3 średnie liście laurowe,
- 200-225 g makaronu łazanki,
- sól,
- mielony pieprz czarny,
- nieco ponad 1 łyżkę suszonego majeranku,
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny.
Jak zrobić barszcz z wołowiną?
Canva.com
- Przygotowanie – wołowinę umyjmy, osuszmy i podzielmy na kawałki. Włóżmy do garnka, zalejmy zimna wodą i powoli zagotowujmy. Zbierzmy szumowiny z powierzchni wywaru. Dodajmy suszone grzyby i gotujmy około 49-53 minut.
- Znów buraki, marchewkę i pietruszkę umyjmy, obierzmy. Buraki pokrójmy w kawałki. Cebulę obierzmy i opalmy. Razem z marchewką, pietruszką i burakami włóżmy do garnka z mięsem. Dodajmy ziele angielskie i liście laurowe.
- Gotujmy na małym płomieniu do miękkości warzyw, około 40-45 minut.
- Lekko wystudźmy. Makaron łazanki ugotujmy w osolonej wodzie według przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedźmy. Następnie z wywaru wyjmijmy mięso i oddzielmy od kości, jeśli zajdzie taka potrzeba. Pokrójmy w kostkę. Zupę przecedźmy, buraki włóżmy z powrotem.
- Doprawmy do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Zamieszajmy z sokiem z cytryny. Lekko podgrzejmy. Barszcz podawajmy z makaronem łazanki i kawałkami wołowiny.
Co zrobić z ugotowanym mięsem i warzywami?
Ugotowane mięso oraz warzywa korzeniowe możemy również zmielić i użyć do przygotowania pasztetu.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Jak zrobić najlepszy barszcz czerwony wg przepisu babci? Nie uwierzysz jakie to proste!
Barszcz czerwony to potrawa, która jest nieodłącznym elementem polskiej tradycji kulinarnej, szczególnie w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Właściwy przepis na barszcz czerwony jest kluczowy, aby uzyskać głęboki smak i aromat, który pamiętają nasi dziadkowie i babcie.
Barszcz czerwony króluje na wigilijnym stole. Czy może być #fit?
Czerwony barszcz to absolutny król świątecznych potraw. Chyba nikt nie wyobraża sobie bez niego wigilijnego stołu, jednakże aby ten stół przy okazji nie był zbyt kaloryczny i ciężki, warto nauczyć się przygotowywać lekko odchudzoną wersję buraczanej zupy.
Bez tych 3 składników czerwony barszcz wigilijny się nie uda!
Czy wiesz, jak przygotować prawdziwy wigilijny barszcz? Trzeba pamiętać o wszystkich składnikach, a zupa wyjdzie przepyszna! Nie martw się, jeśli gotujesz ją pierwszy raz, samo przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane!
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl