Canva.com
Takiego barszczu czerwonego jeszcze nie jadłaś. Sekretny składnik totalnie zmienia smak
Do przeczytania w ok. 2 min.
Barszcz czerwony wielu osobom kojarzy się z kawałkami buraków oraz obowiązkowo - uszkami z mięsem lub grzybami. W tej wersji z pewnością jeszcze nie jedliście tej tradycyjnej zupy. Oto prosty przepis na barszcz w nowej wersji!
Reklama
Składniki na barszcz czerwony
Barszcz z tego przepisu zaskakuje smakiem. Dlaczego? Będzie ugotowany na szpondrze wołowy z dodatkiem łazanek zamiast klasycznych uszek. Barszcz będzie wykwintny i bardzo aromatyczny.
Do przygotowania tego barszczu potrzebne nam będą następujące składniki:
- 500-525 g wołowiny (na przykład szpondra, żeberek lub pręgi),
- 3100 ml zimnej wody, 4-5 suszonych grzybów,
- 600-630 g buraków,
- 1 duża marchewka,
- 1 duża pietruszka,
- 1 duża cebula,
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
- 3 średnie liście laurowe,
- 200-225 g makaronu łazanki,
- sól,
- mielony pieprz czarny,
- nieco ponad 1 łyżkę suszonego majeranku,
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny.
Jak zrobić barszcz z wołowiną?
Canva.com
- Przygotowanie – wołowinę umyjmy, osuszmy i podzielmy na kawałki. Włóżmy do garnka, zalejmy zimna wodą i powoli zagotowujmy. Zbierzmy szumowiny z powierzchni wywaru. Dodajmy suszone grzyby i gotujmy około 49-53 minut.
- Znów buraki, marchewkę i pietruszkę umyjmy, obierzmy. Buraki pokrójmy w kawałki. Cebulę obierzmy i opalmy. Razem z marchewką, pietruszką i burakami włóżmy do garnka z mięsem. Dodajmy ziele angielskie i liście laurowe.
- Gotujmy na małym płomieniu do miękkości warzyw, około 40-45 minut.
- Lekko wystudźmy. Makaron łazanki ugotujmy w osolonej wodzie według przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedźmy. Następnie z wywaru wyjmijmy mięso i oddzielmy od kości, jeśli zajdzie taka potrzeba. Pokrójmy w kostkę. Zupę przecedźmy, buraki włóżmy z powrotem.
- Doprawmy do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Zamieszajmy z sokiem z cytryny. Lekko podgrzejmy. Barszcz podawajmy z makaronem łazanki i kawałkami wołowiny.
Co zrobić z ugotowanym mięsem i warzywami?
Ugotowane mięso oraz warzywa korzeniowe możemy również zmielić i użyć do przygotowania pasztetu.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jak przygotować pyszny i zdrowy wegański barszcz czerwony?
Barszcz czerwony to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Tradycyjnie przygotowywany z buraków, barszcz czerwony jest bogaty w smak i aromat. Jednak dla osób będących na diecie wegańskiej, tradycyjny przepis może być wyzwaniem ze względu na dodatek mięsa. Dlatego warto poznać przepis na wegański barszcz czerwony, który jest równie smaczny i zdrowy.
Barszcz czerwony zabielany - sekrety kuchni polskiej
Barszcz czerwony zabielany to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Idealnie sprawdza się jako zupa na obiad lub kolację. W tym artykule przedstawimy Ci przepis na barszcz czerwony zabielany, porady dotyczące jego przygotowania oraz pomysły na to, jak podawać tę pyszną zupę.
Jak zrobić najlepszy barszcz czerwony zabielany wg przepisu babci?
Barszcz czerwony to jeden z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Szukając dobrego przepisu na barszcz czerwony zabielany warto postawić na sprawdzone receptury. Zdradzamy przepis babci na barszcz czerwony zabielany oraz kilka cennych wskazówek jak przygotować tę pyszną i aromatyczną zupę.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl