Zupa paprykowa
Canva.com

Rozgrzewający krem z papryki na ostro. Musisz tego spróbować!

Lubisz zupy o kremowej konsystencji? Koniecznie spróbuj tej pysznej propozycji z papryki i innych warzyw na ostro. To apetyczna, rozgrzewająca zupa, która rozpieszcza kubki smakowe.
Reklama

Składniki na pyszną zupę krem z papryki

Papryka to bardzo wdzięczne warzywo, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Idealnie smakuje jako główny składnik aksamitnej zupy, jako danie główne w formie faszerowanej z mięsem, czy może być także doskonałą przekąską na surowo z hummusem.

Zupa paprykowa
Canva.com

Do przygotowania pysznej zupy z papryki potrzebujemy:

  • 5 papryk czerwonych
  • 250 g ziemniaków
  • 1,5 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 główki czosnku
  • 1 sztuka papryczki chili
  • 250 ml śmietanki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-5 łyżek oleju

Jak ugotować krem paprykowy na ostro?

Papryka, dieta, aplikacja
Materiały prasowe
  1. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy na duże kawałki.
  2. Warzywa w kawałkach układamy na blaszce z cebulą, marchewką oraz czosnkiem.
  3. Wszystko polewamy olejem i posypujemy solą. Energicznie mieszamy.
  4. Warzywa w foremce wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez 60 minut.
  5. Po tym czasie całość przekładamy do garnka i dolewamy bulion. Dodajemy ziemniaki oraz papryczkę.
  6. Zupę krem gotujemy przez 20 minut.
  7. Na koniec krem blendujemy i doprawiamy śmietaną.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama