Canva.com
Rozgrzewający krem z papryki na ostro. Musisz tego spróbować!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Lubisz zupy o kremowej konsystencji? Koniecznie spróbuj tej pysznej propozycji z papryki i innych warzyw na ostro. To apetyczna, rozgrzewająca zupa, która rozpieszcza kubki smakowe.
Reklama
Składniki na pyszną zupę krem z papryki
Papryka to bardzo wdzięczne warzywo, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Idealnie smakuje jako główny składnik aksamitnej zupy, jako danie główne w formie faszerowanej z mięsem, czy może być także doskonałą przekąską na surowo z hummusem.
Canva.com
Do przygotowania pysznej zupy z papryki potrzebujemy:
- 5 papryk czerwonych
- 250 g ziemniaków
- 1,5 marchewki
- 1 cebula
- 1/2 główki czosnku
- 1 sztuka papryczki chili
- 250 ml śmietanki
- 2 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- 4-5 łyżek oleju
Jak ugotować krem paprykowy na ostro?
Materiały prasowe
- Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy na duże kawałki.
- Warzywa w kawałkach układamy na blaszce z cebulą, marchewką oraz czosnkiem.
- Wszystko polewamy olejem i posypujemy solą. Energicznie mieszamy.
- Warzywa w foremce wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez 60 minut.
- Po tym czasie całość przekładamy do garnka i dolewamy bulion. Dodajemy ziemniaki oraz papryczkę.
- Zupę krem gotujemy przez 20 minut.
- Na koniec krem blendujemy i doprawiamy śmietaną.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Kremowa zupa z pieczonej papryki. Obłędny smak jesieni
Jesień to doskonały czas na ciepłe, aromatyczne zupy. Kremowa zupa z pieczonej papryki to prawdziwa uczta dla podniebienia, a jej przygotowanie jest szybkie i proste. Spróbuj tego przepisu, by delektować się obłędnym smakiem jesieni.
Pomysł na lunchbox. Penne z papryczką chili i parmezanem
Jeśli szukasz pomysłu na smaczny i sycący lunchbox, mamy dla Ciebie propozycję, która z pewnością Cię zadowoli. Penne z papryczką chili i parmezanem to danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu. Przygotuj je wieczorem i miej gotowy pyszny posiłek na cały dzień!
Jesienne smaki. Papryka faszerowana dla wegetarian
Papryka faszerowana to danie, które jest znane i cenione na całym świecie. Jego korzenie sięgają kuchni śródziemnomorskiej, ale każda kultura ma swoją wersję tej potrawy. Jest to danie wszechstronne, które można dostosować do własnych preferencji smakowych i sezonowych dostępności warzyw. Tradycyjnie, papryka faszerowana zawiera mięso, ale wegetarianie mogą cieszyć się jej smakiem, stosując odpowiednie zamienniki.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl