Konfitura paprykowa
Canva.com

Konfitura z papryki na ostro - zdrowsza alternatywa dla keczupu. Sprawdź przepis!

Jeśli lubicie keczup, a chcecie jeść zdrowiej, to mamy dla was świetny przepis. Konfitura z papryki ma pikantny smak i jest bardzo aromatyczna. Przepis pochodzi z przepiśnika babci Alinki, która uwielbiała jeść na śniadanie paprykowa konfiturę na świeżym chlebie prosto z pieca.
Reklama

Składniki na paprykowa konfiturę na ostro

Konfitura paprykowa
Canva.com

Papryka to niesamowite warzywo pełne witamin i składników odżywczych. Są również doskonałym źródłem białka i żelaza. Paprykę można jeść na surowo lub gotować, a także piec. Papryka jest doskonałym źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy K i błonnika. Ma również przeciwutleniacze, które pomagają organizmowi zwalczać choroby. Papryka jest pokarmem niskokalorycznym i można ją stosować na różne sposoby. Możesz użyć jej jako dodatków do sałatek lub jako składnik do gorącego sosu na kurczaku lub steku.

Jak zrobić pyszne przetwory z papryki?

Do przygotowania konfitury paprykowej potrzebujemy:

  • 40 dag białej, czosnkowej cebuli
  • 120 dag słodkiej, czerwonej papryki
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 dag czerwonych, ostrych papryczek chili
  • 400 ml białego octu winnego
  • 60 dag cukru
  • sok z cytryny
  • sól
  1. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dusimy w garnku z wodą przez około 5-7 minut.
  2. Cebulkę łączymy ze słodką papryką, czosnkiem oraz ostrymi papryczkami.
  3. Wszystkie składniki uprzednio przeciskamy przez praskę lub maszynkę z dużymi oczkami.
  4. Dodajemy do garnka cebulkę, ocet i gotujemy przez 20 minut.
  5. Wsypujemy odpowiednia ilość cukru o mieszamy przez 10 minut.
  6. Konfiturę z papryki przenosimy do małych słoiczków i pasteryzujemy.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama