Canva.com
Konfitura z papryki na ostro - zdrowsza alternatywa dla keczupu. Sprawdź przepis!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jeśli lubicie keczup, a chcecie jeść zdrowiej, to mamy dla was świetny przepis. Konfitura z papryki ma pikantny smak i jest bardzo aromatyczna. Przepis pochodzi z przepiśnika babci Alinki, która uwielbiała jeść na śniadanie paprykowa konfiturę na świeżym chlebie prosto z pieca.
Reklama
Składniki na paprykowa konfiturę na ostro
Canva.com
Papryka to niesamowite warzywo pełne witamin i składników odżywczych. Są również doskonałym źródłem białka i żelaza. Paprykę można jeść na surowo lub gotować, a także piec. Papryka jest doskonałym źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy K i błonnika. Ma również przeciwutleniacze, które pomagają organizmowi zwalczać choroby. Papryka jest pokarmem niskokalorycznym i można ją stosować na różne sposoby. Możesz użyć jej jako dodatków do sałatek lub jako składnik do gorącego sosu na kurczaku lub steku.
Jak zrobić pyszne przetwory z papryki?
Do przygotowania konfitury paprykowej potrzebujemy:
- 40 dag białej, czosnkowej cebuli
- 120 dag słodkiej, czerwonej papryki
- 6 ząbków czosnku
- 10 dag czerwonych, ostrych papryczek chili
- 400 ml białego octu winnego
- 60 dag cukru
- sok z cytryny
- sól
Zobacz także
- Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dusimy w garnku z wodą przez około 5-7 minut.
- Cebulkę łączymy ze słodką papryką, czosnkiem oraz ostrymi papryczkami.
- Wszystkie składniki uprzednio przeciskamy przez praskę lub maszynkę z dużymi oczkami.
- Dodajemy do garnka cebulkę, ocet i gotujemy przez 20 minut.
- Wsypujemy odpowiednia ilość cukru o mieszamy przez 10 minut.
- Konfiturę z papryki przenosimy do małych słoiczków i pasteryzujemy.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Kremowa zupa z pieczonej papryki. Obłędny smak jesieni
Jesień to doskonały czas na ciepłe, aromatyczne zupy. Kremowa zupa z pieczonej papryki to prawdziwa uczta dla podniebienia, a jej przygotowanie jest szybkie i proste. Spróbuj tego przepisu, by delektować się obłędnym smakiem jesieni.
3 przepisy na konfitury z czarnej porzeczki z przepiśnika babci
Czarne porzeczki to owoc pełen witamin i naturalnego słodu. Nic więc dziwnego, że nasze babcie często sięgały po te owoce, by przygotować pyszne konfitury. Dziś podzielimy się z Wami trzema przepisami na te niezwykle smaczne i aromatyczne przysmaki.
Pomysł na lunchbox. Penne z papryczką chili i parmezanem
Jeśli szukasz pomysłu na smaczny i sycący lunchbox, mamy dla Ciebie propozycję, która z pewnością Cię zadowoli. Penne z papryczką chili i parmezanem to danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu. Przygotuj je wieczorem i miej gotowy pyszny posiłek na cały dzień!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl