Włoski makaron tagliatelle - suchy oraz ugotowany
Canva.com

Tagliatelle, czyli wstążki na talerzu. Skąd pochodzi, jak jeść i z czym łączyć makaron tagliatelle?

Włochy to królestwo makaronu, a jak makaron to klasyczne tagliatelle! Skąd pochodzą makaronowe wstążki, czy można jeść je łyżką i co do nich pasuje? Jeżeli uwielbiasz makaron ze słonecznej Italii, zapraszamy do lektury!
Reklama

Co to jest tagliatelle?

Tagliatelle to jeden z klasycznych rodzajów włoskiego makaronu. Nazwę tę wymawiamy [taliatele]. Kształt tego makaronu możemy określić jako szerokie wstążki.  

 Za ojczyznę tagliatelle uznawany jest region Emilia-Romania, a za stolicę — stolica całego regionu — Bolonia. Jest to kluczowe dla charakterystyki tego makaronu.

Wstążki makaronu tagliatelle oraz słynne krzywe wieże z Bolonii
Canva.com

Tagliatelle, nazywany także tagliolini, ma ściśle określone proporcje, które nawiązują do jednego z najsłynniejszych budynków w Bolonii — wieży Asinellich (jednej z dwóch krzywych wież tego miasta).

Reklama

Ciasto na tagliatelle musi mieć dokładnie 8 mm szerokości po ugotowaniu (7 mm na surowo). Według tradycji 12270 wstążek ugotowanego makaronu ustawionych obok siebie odpowiadałoby wysokości tej wieży. Taki zapis znajduje się w oficjalnym przepisie na tagliatelle, złożonym w Izbie Przemysłowo-Handlowej w Bolonii w roku 1972. Tam też znajduje się wykonany ze złota wzorzec makaronu. Tradycyjnie do ciasta na tagliatelle bierzemy kilogram mąki i jedno jajko.  

Surowy makaron tagliatelle na desce oprószonej mąką
Canva.com

Kiedy powstał makaron tagliatelle?

Historia tagliatelle sięga ponoć XV wieku i ma związek ze ślubem Lukrecji d'Este z Annibale II Bentivoglio. Podobno taki makaron został podany w czasie uroczystości, a formą i kształtem nawiązywał do fryzury panny młodej. Druga wersja legendy o powstaniu tagliatelle łączy to klasyczne danie z weselem Lukrecji Borgii i Alfonsa I d'Este. 

Jak jeść makaron tagliatelle?

Reklama

Makaron tagliatelle jemy podobnie jak spaghetti, czyli jedynie widelcem! Do zawijania makaronu absolutnie nie używamy łyżki — we Włoszech jest to wręcz nietakt. Niewielkie pasma makaronu otoczone sosem owijamy wokół widelca i formujemy porcję, którą możemy swobodnie zjeść. Wstążek nie przekrawamy również nożem ani boczną krawędzią widelca.

Jeżeli na stole pojawiają się łyżki, są one przeznaczone do sera lub sosu, albo dla… małych dzieci.

Tagliatelle z sosem boloński - klasyczny sposób podania makaronu z Bolonii
Canva.com

Z czym podajemy tagliatelle?

Według klasycznego przepisu tagliatelle powinien być podawany z sosem bolognese z dodatkiem parmezanu. Istnieją jednak inne sosy, które świetnie pasują do tego makaronu. Szczególnie dobrze sprawdzą się cięższe sosy z dodatkiem mięsa (wołowiny, wieprzowiny, cielęciny), a także gęste sosy śmietanowe. 

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama