Makaron ze szpinakiem — dodaj te dwa składniki, a będzie smakować obłędnie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Makaron ze szpinakiem — w czym tkwi jego sekret?
Jak było wcześniej wspomniane, konieczny będzie ser. Bez tego makaron nie wyjdzie. Warto jednak dodać do niego dwie rzeczy — masło klarowane i czosnek.
Smażenie na oleju czy oliwie nie wydobędzie tego niezwykłego aromatu, który da masło. A bez czosnku danie będzie po prostu mdłe.
Makaron ze szpinakiem — potrzebne składniki
Można użyć jednakowo świeżego, jak i mrożonego szpinaku.
Teraz latem, lepiej jednak korzystać ze świeżego. Masło klarowane można ostatecznie zastąpić zwykłym.
- 0,5 paczki makaronu
- 250 g szpinaku
- 0,5 cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 2,5 łyżka masła klarowanego
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- 05, szklanki śmietanki
- kawałek żółtego sera do starcia
- kawałek niebieskiego sera pleśniowego to starcia
Makaron ze szpinakiem — jak go zrobić krok po kroku
Jeśli szpinak jest mrożony, należy go najpierw rozmrozić. Świeży koniecznie powinno się umyć i oderwać łodyżki od listków.
Na samym początku trzeba ugotować makaron. OdcedzićOba sery trzeb zetrzeć i ze sobą wymieszać.
Potem trzeba podzielić je na dwie porcje.
Cebulę trzeba drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Czosnku nie trzeba obierać, wystarczy przecisnąć go przez praskę.
Następnie należy podsmażyć cebulę, gdy się zeszkli, można dodać czosnek, kiedy w kuchni rozejdzie się charakterystyczny zapach, można dodać na patelnię szpinak. Po chwili (jakiejś minucie) można dodać śmietankę, sól, biały pieprz i gałkę muszkatołową. Kiedy sos zacznie się gotować, można dodać do niego makaron.
Potem można wyłączyć gaz i dodać jeszcze jedną porcję sera. Po nałożeniu, dania na talerze, należy posypać je resztą sera.
Szpinakowy makaron — jak można modyfikować to danie?
Jeśli ktoś ma ochotę na bardziej sycące jedzenie warto to makaronu zmieszanego ze szpinakowym sosem wbić jajko. Danie można zajadać, kiedy jajko się zetnie. Trzeba jednak pamiętać, że przygotowanego w ten sposób posiłku nie można podgrzewać.
Innym ciekawym dodatkiem są pomidory. Mogą być zarówno suszone, jak i świeże daktylowe. W trakcie gotowania należy je po prostu przesmażyć i połączyć ze szpinakiem.