Marmolada jabłkowa
Canva.com

Marmolada jabłkowa z cynamonem - aromatyczny dodatek do słodkich wypieków

Słodka i delikatna - taka jest marmolada jabłkowa z odrobiną cynamonu. Ten wyjątkowy aromat zdecydowanie spodoba się waszym gościom jako dodatek do kruchych ciasteczek, czy świątecznych pierniczków.
Reklama

Składniki na marmoladę jabłkową

Marmolada jabłkowa
Canva.com

Marmolada jabłkowa to świetny sposób na wykorzystanie tych jabłek, które powoli gniją w misce z owocami. Jest łatwy do wykonania i nie trzeba nawet używać dużej ilości jabłek. Aby to zrobić, potrzebujesz dużego garnka i trochę wody, jabłek, cukru, cynamonu, goździków i soku z cytryny.

Jabłka to zdrowa przekąska, która może pomóc w utracie wagi, trawieniu, a nawet poprawieniu funkcji mózgu. Jabłka są bogate w błonnik i są niskokaloryczne.

Do przygotowania marmolady potrzebujemy:

  • 5 kg jabłek
  • 2 kg cukru
  • 1 szklanka octu
  • łyżka cynamonu
Reklama

Warto dodać także kilka goździków oraz odrobinę soku z cytryny.

Jak przygotować dżem z jabłek i cynamonu?

  1. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
  2. Owoce przekładamy do miski i zasypujemy cukrem.
  3. Dodajemy do miski ocet i wszystko mieszamy.
  4. Tak przygotowane jabłka przykrywamy ściereczką na całą noc.
  5. Rano zagotowujemy owoce przez 1,5 godziny.
  6. Dodajemy cynamon, goździki oraz sok z cytryny.
  7. To ważne, aby jabłka się rozpadły, a sok odparował.
  8. Na koniec blendujemy naszą marmoladę i przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama