Canva.com
Marmolada jabłkowa z cynamonem - aromatyczny dodatek do słodkich wypieków
Do przeczytania w ok. 1 min.
Słodka i delikatna - taka jest marmolada jabłkowa z odrobiną cynamonu. Ten wyjątkowy aromat zdecydowanie spodoba się waszym gościom jako dodatek do kruchych ciasteczek, czy świątecznych pierniczków.
Reklama
Składniki na marmoladę jabłkową
Canva.com
Marmolada jabłkowa to świetny sposób na wykorzystanie tych jabłek, które powoli gniją w misce z owocami. Jest łatwy do wykonania i nie trzeba nawet używać dużej ilości jabłek. Aby to zrobić, potrzebujesz dużego garnka i trochę wody, jabłek, cukru, cynamonu, goździków i soku z cytryny.
Jabłka to zdrowa przekąska, która może pomóc w utracie wagi, trawieniu, a nawet poprawieniu funkcji mózgu. Jabłka są bogate w błonnik i są niskokaloryczne.
Do przygotowania marmolady potrzebujemy:
- 5 kg jabłek
- 2 kg cukru
- 1 szklanka octu
- łyżka cynamonu
Reklama
Warto dodać także kilka goździków oraz odrobinę soku z cytryny.
Jak przygotować dżem z jabłek i cynamonu?
Zobacz także
- Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
- Owoce przekładamy do miski i zasypujemy cukrem.
- Dodajemy do miski ocet i wszystko mieszamy.
- Tak przygotowane jabłka przykrywamy ściereczką na całą noc.
- Rano zagotowujemy owoce przez 1,5 godziny.
- Dodajemy cynamon, goździki oraz sok z cytryny.
- To ważne, aby jabłka się rozpadły, a sok odparował.
- Na koniec blendujemy naszą marmoladę i przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Czy pestki z jabłek są szkodliwe?
Czy pestki z jabłek są szkodliwe? To pytanie, które wiele z nas sobie zadaje. Wiele osób słyszało, że jedzenie pestek z jabłek może być niebezpieczne dla zdrowia. Ale czy to prawda? Czy naprawdę musimy unikać spożywania pestek z jabłek? Dzisiaj postaram się rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat.
Cynamon - niezwykle wszechstronne zastosowania w kosmetyce i domu
Cynamon to niezwykle popularna przyprawa, która dodaje potrawom nie tylko wyjątkowego smaku, ale także aromatu. Jednak jego zastosowania sięgają znacznie dalej niż tylko kuchnia. Dowiedz się więcej o różnych sposobach wykorzystania cynamonu, które mogą Cię zaskoczyć!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl