Canva
Jak ugotować ryż bez torebki? To prostsze niż myślisz!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Chcesz ugotować ryż, ale nie wiesz, jak to zrobić, kiedy nie jest w plastikowej torebce? Wbrew pozorom jest to banalnie proste. Tak ugotowany ryż jest odpowiednio sypki i. bardzo smaczny, dodatkowo nie musisz się męczyć wyjmowaniem go z torebki.
Reklama
Jak ugotować ryż bez torebki? Musisz o tym pamiętać!
1,5 szklanki ryżu to mniej więcej 3 torebki. Olej jest niezbędny, dzięki temu zawartość garnka nie będzie się sklejać.
Ryż koniecznie trzeba wypłukać, pomaga to pozbyć się zanieczyszczeń, zwłaszcza arsenu.
Jeśli masz czas, możesz też moczyć ryż przez kwadrans w zimnej wodzie, wypłukuje to skrobię.
Gotowanie ryżu bez torebki — składniki
- 1,5 szklanki suchego ryżu
- 3 szklanki wody
- 4 łyżki oleju
- 1,5 małej, płaskiej łyżeczki soli
Canva
Jak ugotować ryż bez torebki?
- Ryż musisz przepłukać pod bieżącą, gorącą wodą. Najlepiej zrobić to na sitku.
- Płucz tak długo, aż woda będzie czysta.
- Wodę wlej do garnka.
- Wsyp sól.
- Dodaj olej.
- Przykryj garnek i zagotuj wodę. Musi wrzeć.
- Delikatnie przesyp ryż do gotującej się wody.
- Zamieszaj zawartość garnka delikatnym ruchem, ryż nie może przywrzeć do dna garnka.
- Przykryj garnek i poczekaj, aż woda z ryżem znowu zacznie się gotować.
- Skręć maksymalnie ogień, woda musi bardzo delikatnie bulgotać.
- Gdyby zawartość garnka próbowała wykipieć, odsłoń lekko pokrywkę, ale nie zdejmuj jej całkowicie.
- Gotuj ryż tak długo, aż cała woda z wierzchu się wchłonie.
- Poczekaj jeszcze minutę i wyłącz gaz.
- Odsłoń przykrywkę, zamieszaj wszystko i znowu przykryj.
- Poczekaj kilka minut, aż reszta wody się wchłonie.
- Gotowe!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Ryż z grzybami: Proste danie pełne smaku i zdrowia
Jeśli szukasz prostego, smacznego i zdrowego dania, ryż z grzybami jest idealnym wyborem. To połączenie aromatycznego ryżu i soczystych grzybów tworzy pyszne danie, które można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub warzyw. Podpowiadamy, jak przygotować ryż z grzybami!
Jak ugotować ryż na sypko?
Jeśli jesteś początkującym kucharzem i zastanawiasz się, jak ugotować ryż na sypko, to trafiłaś we właściwe miejsce! W tym praktycznym poradniku podpowiem Ci, jak przygotować idealnie sypki i puszysty ryż. Niezależnie od tego, czy planujesz podać go jako dodatek do mięsa, czy jako bazę dla dań kuchni azjatyckiej, te proste wskazówki pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Olej ryżowy
Białych ziarenek ryżu popularnych szczególnie w kuchni azjatyckiej raczej nikomu nie trzeba przedstawiać. Jednak ziarna to nie wszystko, co można pozyskać z tej rośliny. Powstają z niej także inne produkty, takie jak mąka, płatki, otręby czy… olej ryżowy! Jakie ma właściwości i czy warto go stosować?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl