Canva,com
Marmolada śliwkowa - idealny dodatek do korzennego piernika. Jak ją przyrządzić?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Przetwory śliwek - czas start! W tym roku te fioletowe owoce bardzo mocno obrodziły w naszym ogrodzie, dlatego przygotujemy dziś pyszną marmoladę śliwkową. Jest prosta w przygotowaniu, ale wymaga wiele uwagi.
Reklama
Składniki na marmoladę śliwkową
Canva.com
Śliwki to pożywne owoce o niskiej zawartości kalorii i mogą być spożywane na surowo lub gotowane. Są dobrym źródłem witaminy C, potasu i błonnika. Śliwki są również bogate w przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić komórki przed uszkodzeniem.
Marmolada śliwkowa to pyszna pasta do smarowania lub słodki dodatek, który można stosować na tosty, bułeczki, naleśniki lub babeczki. Możesz go również użyć do szybkiego lukier do ciasta. Jest wytwarzana przez gotowanie śliwek w wodzie, cukier, i sok z cytryny, aż będą bardzo miękkie.
Reklama
Następnie mieszaninę przecedza się przez sito, aby usunąć skórki i nasiona.
Zobacz także
Przepis krok po kroku na śliwkowe przetwory
Do przygotowania słodkich przetworów potrzebujemy:
- 4 kg śliwek węgierek
- 10 łyżek soku z cytryny
- 100 g cukru
- cynamon
Canva.com
- Owoce myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i przecinamy na soczyste połówki. Wydrążamy pestki. to ważne, aby już na starcie pozbyć się zepsutych, robaczywych owoców.
- Śliwki przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Dodajemy sok z cytryny.
- Wszystko mieszamy drewnianą łyżką i pozastawiamy na noc, aby owoce puściły aromatyczny sok.
- Garnek z owocami i sokiem następnego ustawiamy na kuchence i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 godziny.
- Cały proces powtarzamy przez kolejne 2 dni.
- Marmoladę przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Muffinki śliwkowe z cynamonem. Oto przepis naszej czytelniczki
Muffinki to doskonały pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Kombinacja śliwek z aromatycznym cynamonem nadaje tym muffinkom niepowtarzalny smak. Dziękujemy naszej czytelniczce za ten przepis i chętnie się nim z Wami podzielimy.
Śliwkowe ciasto ucierane babci Jadzi. Ten przepis jest hitem
Tradycyjne przepisy rodzinne mają w sobie niezwykły urok i smak, który trudno znaleźć gdzie indziej. Śliwkowe ciasto ucierane babci Jadzi to prawdziwy hit w naszej rodzinie i zawsze cieszy się ogromną popularnością. Dzielimy się z Wami tym wyjątkowym przepisem, abyście i Wy mogli spróbować tego niezwykłego smaku.
3 przepisy na konfitury z czarnej porzeczki z przepiśnika babci
Czarne porzeczki to owoc pełen witamin i naturalnego słodu. Nic więc dziwnego, że nasze babcie często sięgały po te owoce, by przygotować pyszne konfitury. Dziś podzielimy się z Wami trzema przepisami na te niezwykle smaczne i aromatyczne przysmaki.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl