Pesto miętowe
Canva.com

Mięta, bazylia, orzechy nerkowca i ser. Te składniki stworzą pyszne pesto!

Nie masz pomysłu na szybki i zdrowy lunch? Ugotuj makaron i zrób proste pesto miętowe z nutą aromatycznej bazylii i pokruszonymi orzechami nerkowca. Palce lizać!
Reklama

Proste składniki

Pesto miętowe
Canva.com

Do przygotowania pysznego pesto potrzebujemy:

  • 1 duży pęczek mięty
  • 3 gałązki bazylii
  • 70 g orzechów nerkowca
  • 70 g sera twardego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 0.5 szklanki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Reklama

Pesto miętowe z kawałkami orzechów oraz aromatyczną bazylią to doskonały dodatek do makaronu w śródziemnomorskim stylu. Dominującą nutą w tym daniu niewątpliwie będzie mięta, ale cały smak podkreśli aromatyczna bazylia, delikatnie ostry czosnek i słony ser. Nasz ulubiony makaron do pesto to pełnoziarniste penne.

Jak przygotować pesto miętowe?

Pesto miętowe
Canva.com
  1. Na początku prażymy orzechy nerkowca na patelni. Odstawiamy je do schłodzenia i rozbijamy, np. za pomocą moździerza na małe kawałki.
  2. Później, ścieramy ser twardy na tarce o drobnych oczkach.
  3. Do rozdrabniacza wrzucamy czosnek, listki mięty, bazylii, dolewamy oliwę z oliwek i mieszamy, aż do powstania jednolitej i gładkiej masy.
  4. Rozdrobnione zioła łączymy z serem, orzechami nerkowca oraz oliwą z oliwek.
  5. Na koniec doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.

Pesto łączymy ze świeżo ugotowanym makaronem. Na wierzch możemy posypać jeszcze makaron parmezanem i świeżymi ziołami.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama