Rukola, bazylia i oliwki. Trzy składniki, które stworzą pyszne pesto
Do przeczytania w ok. 2 min.
Co to jest pesto?
Pesto to sos zrobiony z bazylii, orzeszków piniowych i parmezanu. Jest powszechnie podawany na makaronie. Można go wykonać na wiele różnych sposobów, ale najczęściej wybieramy miksowanie w blenderze albo mieszanie w misce na gładką masę naszego zielonego pesto.
Jak przygotować pesto z bazylią w roli głównej?
Do przygotowania pasty potrzebujemy poniższych składników:
- pęczek bazylii.
- 6 garści rukoli.
- garść orzechów włoskich.
- garść zielonych oliwek.
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 50 g startego twardego, wyrazistego sera
- pokrojony w plasterki ząbek czosnku.
- sól
Jest kilka sposobów na przygotowanie pesto. Najpopularniejszym sposobem jest połączenie czosnku, orzeszków piniowych i sera i oliwek w robocie kuchennym lub blenderze.
Ważne jest, aby zmiksować składniki na gładką masę przed dodaniem oliwy z oliwek. Dobrym pomysłem jest również włożenie pesto do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Umożliwi to mieszanie się smaków.
Z czym zjeść pesto?
Pesto bazyliowe może stanowić bazę dla pizzy zamiast sosu pomidorowego. Świetnie sprawdza się również jako sos do makaronu. Ponadto dobrze smakuje, również na kanapkach, jako dip do warzyw, a nawet jako pasta do kanapek.
Zdrowa bazylia
Bazylia jest popularnym ziołem do stosowania w pesto ze względu na świeży smak i intensywny aromat. Istnieją jednak inne zioła, które można wykorzystać w przepisach na pesto. Na przykład można dodać kolendrę, miętę i pietruszkę. Bazylia jest bogata w przeciwutleniacze i ma niską kaloryczność. Jest także dobrym źródłem wapnia i żelaza.