Canva
Sekret? Ważna jest ryba! Przepis na przepyszne paluszki rybne!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Ten przepis jest banalnie prosty. Jeśli nie masz ochoty na rybę w tradycyjnej formie, koniecznie wypróbuj paluszki rybne! Zwróć tylko uwagę na to, jaką kupujesz rybę, a danie na pewno wyjdzie idealne! Smacznego!
Reklama
Jaką rybę wykorzystać na paluszki rybne?
Najlepszy tutaj będzie dorsz! Oczywiście filet i to bez skóry. Taka ryba pokrojona na paluszki nie powinna się rozpadać, o ile nie pokroisz ich na zbyt malutkie kawałeczki.
Składniki na paluszki rybne
- 0,5 kg filet dorsza
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki bułki tartej
- olej
Canva
Przepis na paluszki rybne — krok po kroku
- Rybę umyj, osusz i pokrój na kawałki.
- Nasyp mąkę do talerza, rozbij jajko do następnego, a na ostatni nasyp bułkę tartą.
- Natrzyj rybę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Obtocz paluszki w mące, potem w jajku, na końcu w bułce tartej.
- Smaż paluszki z każdej strony, przez mniej więcej 7 minut. Muszą być zarumienione.
- Sprawdź, jeden kawałek ryby, czy jest już usmażony.
Jak można udekorować paluszki rybne?
Może położyć na nich plasterki cytryny lub posiekaną natkę pietruszki. Będą się pięknie prezentować!
Z czym podawać paluszki rybne
Oczywiście najlepsze są z frytkami! Sprawdzą się też gotowane ziemniaki. A jakie surówki będą pasować? Idealnie sprawdzi się marchewka z jabłkiem albo coleslaw. Świetnie pasować będzie też surówka z białej lub kiszonej kapusty.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Oto najlepszy przepis na wigilijną rybę. Dorada zapiekana z karczochami i porem
Delikatna dorada z karczochami poleca się na Wigilię. To danie dla tych, którzy nie przepadają za karpiem, a mają ochotę na rybę w innej wersji. Taką rybę często przygotowujemy w domu nie tylko od święta.
Przepis na pyszną rybę w sosie koperkowym
Zastanawiasz się, jak urozmaicić potrawy, które postawisz na wigilijnym stole? W takim razie odkryj poniższy przepis na rybę w aksamitnym, wyrazistym, sosie koperkowym. Jest przepyszna!
Przepis na aromatyczną rybę po hiszpańsku
Ryby na stałe goszczą w Twoim jadłospisie? Jeśli tak, to poznaj przepis na przepyszną, aromatyczną i kolorową rybę po hiszpańsku.
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl