Karkówka w ostrej marynacie
Canva.com

Karkówka w ostrej marynacie z piekarnika. Dodaj ten składnik, a mięso będzie kruche

Masz ochotę na prawdziwe "mięcho"? Oto przepis na wyborną karkówkę na ostro. W tej pikantnej marynacie zanurzona karkówka będzie po prostu przepyszna.
Reklama

Składniki na pyszną karkówkę w marynacie

Karkówka w ostrej marynacie
Canva.com

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 1,7 kg (1700 g) chudej karkówki wieprzowej,
  • 3 czerwone cebule,
  • 300-350 g pieczarek,
  • 300 g czerwonej papryki,
  • 300 g kiszonych ogórków,
  • dowolna przyprawa do karkówki,
  • sól, mielony pieprz czarny,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • olej rzepakowy;

na sos:

  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 4 średnie ząbki czosnku,
  • 3 łyżki miodu naturalnego,
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka ostrej musztardy (na przykład dijon),
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • natka pietruszki.

Jak przygotować pyszną karkówkę w marynacie?

Przygotowanie – karkówkę pokrójmy w cienkie plastry, rozpłaszczmy je lekko dłonią i natrzyjmy przyprawą do karkówki. Włóżmy do zamykanego pojemnika, odstawmy na 4 godziny w temperaturze pokojowej. Potem każdy plaster osuszmy, oprószmy cienko mąką i obsmażmy z obu stron na oleju – do lekkiego zrumienienia. Zmiksujmy składniki sosu z małą ilością wody, przyprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym. Oczyśćmy pieczarki, paprykę, czerwone cebule i wszystkie pokrójmy w plasterki.

Reklama

Znów ogórki kiszone pokrójmy w kostkę.

Następnie naczynie żaroodporne z przykrywką posmarujmy olejem. Ułóżmy połowę plastrów karkówki, posypmy połową pieczarek i warzyw. Zalejmy połową sosu. Nakryjmy naczynie. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczmy około 75-78 minut. Podawajmy potrawę posypana posiekaną natką pietruszki.

Dodatkowa uwaga – mięso będzie bardziej kruche, jeśli po ułożeniu wszystkich składników wlejemy do naczynia 50 ml czystej wódki.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama