Ten wspaniały miodownik zastąpi świąteczny tort! Miód, krem z kaszy manny i jeden specjalny dodatek!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na miodownik z kremem z kaszy manny i śliwkami kalifornijskimi
Ciasto miodowe
3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
3 jajka
½ kostki masła
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru na karmel
szczypta soli
Krem z kaszy manny
700 ml mleka
½ szklanki cukru
10 łyżek kaszy manny
1 kostka miękkiego masła lub margaryny
½ łyżeczki esencji waniliowej
10 miękkich śliwek kalifornijskich (posiekanych)
Jak upiec miodownik z kremem z kaszy manny?
Robimy karmel. 2 łyżki cukru wsypujemy na małą suchą patelnię i podgrzewamy, aż się rozpuści. Podgrzewamy, aż płyn stanie się brązowy i rozprowadzamy go niewielką ilością wody.
Roztopione masło wlewamy do miski.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, płynny miód i przygotowany karmel. Wszystko miksujemy.
Ciasto dzielimy na 5 lub 6 części. Każdą część wałkujemy i układamy na blasze lub w tortownicy.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Każdy blat pieczemy ok. 15 minut. Blaty zostawiamy do wystygnięcia.
Robimy krem z kaszą manną. Do szklanki mleka wsypujemy kaszę manną i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i esencją waniliową. Do wrzącego mleka wlewamy wymieszaną kaszę manną i gotujemy ok. 2 minut, cały czas mieszając. Masę zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy na puch i stopniowo dodajemy wystudzoną kaszę mannę. Na koniec do kremu dodajemy pokrojone śliwki kalifornijskie.
Kremem z kaszą manną przekładamy blaty miodownika i układamy z nich tort.
Miodownik ze śliwkami kalifornijskimi
Dodatek śliwek kalifornijskich podkreśli wyjątkowy smak tego miodownika — cząstki owoców będą miłą niespodzianką, zanurzoną w delikatnym kremie z kaszy manny. To wykwintne ciasto możemy z powodzeniem podać jako bożonarodzeniowy tort.