Muffiny ze śliwkami, w tle świeże śliwki
canva.com

Muffinki śliwkowe z cynamonem. Oto przepis naszej czytelniczki

Muffinki to doskonały pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Kombinacja śliwek z aromatycznym cynamonem nadaje tym muffinkom niepowtarzalny smak. Dziękujemy naszej czytelniczce za ten przepis i chętnie się nim z Wami podzielimy.
Reklama

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki śliwek (pokrojonych w kostkę)

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.
  2. W drugiej misce ubij cukier, brązowy cukier, olej, jajka, ekstrakt waniliowy i jogurt.
  3. Stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników do mokrych, mieszając delikatnie.
  4. Dodaj pokrojone śliwki i delikatnie wymieszaj, aby się równomiernie rozprowadziły.
  5. Rozłóż ciasto do foremek na muffiny, wypełniając je do 3/4 wysokości.
  6. Wstaw foremki do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż muffinki nabiorą złocistego koloru i będą sprężyste w dotyku.
  7. Po upieczeniu, wyjmij muffinki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama