Tofu z warzywami na talerzu
Canva.com

Najlepsza marynata do grillowanego tofu. Zrobisz ją w kilka minut

Do jedzenia tofu trzeba się po prostu przekonać, a najlepiej zrobić to z pomocą odpowiednich smakowitych przepisów. Pokrojone w kostkę i usmażone bez żadnych dodatków lub – co gorsza – zjedzone na surowo nie będzie niczym apetycznym dla podniebienia, a może wręcz zrazić do siebie tych, którzy niechętnie podchodzą do roślinnych zamienników mięsa.
Reklama

Tofu marynowane to natomiast coś innego - to tofu zmieniające życie. Marynaty można przygotowywać z różnych składników, bazując tutaj głównie na sosie sojowym albo oliwie z oliwek i uzupełniając taką podstawę różnymi dodatkami, ziołami i przyprawami, a nawet pestkami, orzechami lub ziarnami.

Klasyczną marynatę do tofu przygotowuje się z ciemnego sosu sojowego.

Sporą jego ilość warto wymieszać z jakimś słodkim płynnym dodatkiem, który przełamie i jeszcze bardziej podkręci słony smak, idealnie wkomponowując się w większość potraw kuchni azjatyckiej, łączonych z cienko pokrojonymi warzywami, sezamem i orzeszkami ziemnymi. Sos sojowy miesza się zatem z syropem klonowym lub płynnym miodem, a następnie dodaje do niego trochę masła orzechowego oraz mielonej papryki w proszku. Jeżeli lubi się ostrzejsze smaki, jest to dobry moment na dodanie chili lub pieprzu kajeńskiego. Mocniejsza w smaku marynata do tofu zostanie uzupełniona sporą ilością Sriracha, dzięki której powstanie typowy sos w stylu chińskim, z jakim często można się spotkać w chińskich potrawkach zamawianych w azjatyckich knajpkach, przypominających orientalne fast-foody.

Reklama

Marynata na bazie oliwy

Osoby, które natomiast nie przepadają za tego rodzaju smakami, mogą sięgnąć po marynatę na bazie oliwy z oliwek, którą fajnie jest połączyć ze zmiażdżonym czosnkiem, dosłownie szczyptą imbiru i curry w proszku. Równie ciekawą opcją będzie sos z oliwy wymieszanej z przyprawą do kurczaka w stylu gyrosa oraz sosem sojowym. Taka mieszanka utworzy tofu marynowane przypominające smakiem zwykłe mięso. To coś, co potrafi przekonać do roślinnych zamienników nawet tych, którzy jeszcze do niedawna opierali swoją dietę wyłącznie na kurczaku.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama