Przeziębiona kobieta leży w łóżku.
Canva

Najlepsze domowe sposoby na przeziębienie? Nie tylko czosnek!

Mówi się, że nieleczony katar trwa tydzień, a leczony siedem dni. Niby jest to prawda, ale nie do końca. Może nie wszystkie objawy przeziębienia od razu ustąpią, jednak odpowiednie leczenie przyniesie dużą ulgę i pozwoli się dużo lepiej poczuć. Jakie są najlepsze, domowe sposoby na przeziębnie? Sprawdź i koniecznie je wypróbuj!
Reklama

Domowe sposoby na przeziębienie: woda i napoje rozgrzewające — czyli: pamiętaj o nawodnieniu!

Kiedy człowiek jest chory, bardzo ważne jest dobre nawodnienie organizmu. Dlatego staraj się pić dużo wody (a na pewno więcej niż na co dzień).

Pomocne mogą też być rozgrzewające herbatki: z miodem, kurkumą, syropem malinowym czy imbirem. Jeśli planujesz pić napój z kurkumą, dobrze dodać do niego odrobinę... pieprzu.

Odpoczynek jest ważny — pora zwolnić obroty!

Niestety, tego się nie przeskoczy. Jeśli chcesz szybciej wrócić do formy (i nie rozchorować się jeszcze bardziej), zrób wszystko, żeby się wyspać i znaleźć chwilę czasu na odpoczynek. Zregenerowany organizm lepiej zwalczy chorobę.

Możesz też wziąć ciepłą kąpiel, ważne jest, tylko żeby zraz potem ciepło się ubrać i wskoczyć do łóżka pod kołdrę lub koc.

Domowe sposoby na przeziębienie i zatkany nos? Inhalacja powinna pomóc!

Co musisz zrobić? Powinnaś napełnić miskę gorącą wodą (możesz dodać do niej parę kropel olejku eterycznego), a następnie pochyl się nad naczyniem i nakryj głowę ręcznikiem.

Reklama

Kilka minut oddychania w ten sposób, powinno przynieść ulgę.

Przeziębiona kobieta jest w pracy i owija się kocem.
Canva

Syrop? Tak! Domowy syrop z cebuli!

Taki syrop naprawdę działa, a w przeciwieństwie do sklepowych, jest całkowicie naturalny. Pokrojoną cebulę trzeba umieścić w szklanym naczyniu i zasypać cukrem lub zalać miodem na parę godzin. Gotowe!

Czosnek, czyli tradycyjne domowe sposoby na przeziębienie!

Czosnek ma właściwości bakteriobójcze. Staraj się dodawać go, do czego tylko się da — kanapek, sałatek, twarogu. Pamiętaj, że czosnek ma najwięcej właściwości dłuższą chwilę po obraniu i pokrojeniu, dlatego warto naszykować go wcześniej, a nie tuż przed jedzeniem.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama