Zapiekanka z bagietki i dużo roztopionego sera
Canva

Najlepsze zapiekanki z bagietki! Znasz ich sekret?

Ciągnący się ser, chrupkie pieczywo, idealnie zbilansowane dodatki... Zapiekanki z bagietki są po prostu przepyszne, a co więcej nie jest trudno je przygotować. Nie potrzebujesz żadnych zdolności kulinarnych, z łatwością przyrządzisz wszystko samodzielnie. A efekt przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania!
Reklama

Jak zrobić idealne zapiekanki?

Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu pieczarek, które położy się na bagietce. Przyrządzone w odpowiedni sposób będą smakować nieziemsko. Idealne połączenie pieczarek, masła i sera tworzy idealną kompozycję. Jedyny minus to konieczność zabrania się za przygotowanie ciut wcześniej — tych zapiekanek nie zrobi się w 5 minut.

Zapiekanki z bagietki na talerzu.
Canva

Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanek

Proporcje zależą od ilości zapiekanek, które chce się przygotować i można je dowolnie modyfikować. Koniecznie potrzebna jest większa ilość sera.

Reklama

Do smażenia najlepiej użyć masła klarowanego, można jednak skorzystać ze zwykłego, lub oleju.

Potrzebne rzeczy:

  • bagietka
  • 300 g pieczarek
  • 0,5 cebuli
  • 350 g sera w kostce
  • masło
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz
  • keczup
Zapiekanka z bagietki z różnymi dodatkami.
Canva

Dokładny przepis na zapiekanki z bagietki

Cebulę należy pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć dokładnie, ale ich nie obierać. Również pokroić je na małe kawałki. Rozgrzać porządnie patelnię i nałożyć na nią masło klarowane.

Reklama

Kiedy będzie gorące, skręcić trochę ogień i wrzucić na patelnię cebulę. Przesmażyć ją i dodać pieczarki. Na sam koniec, kiedy grzyby i cebula będą gotowe — posolić, popieprzyć je i wyłączyć ogień.

Zawartość patelni przełożyć na talerz i wystudzić.

Zetrzeć ser na tarce i podzielić go na pół. Połowę wymieszać z ostudzonymi pieczarkami.

Bagietkę pokroić na kawałki i posmarować masłem. Na każdy kawałek nałożyć pieczarkową masę, po czym posypać go pozostałym serem.

Rozgrzać piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Kawałki bagietki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do gorącego piekarnika. Włączyć termoobieg.

Zapiekanki będą gotowe, kiedy ser się zarumieni.

Gotowe zapiekanki najlepiej podawać polane keczupem. Niektórzy lubią jeść je również z majonezem.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama