Nalewka z pigwy
canva.com

Nalewka z pigwy - przepis babci który nigdy nie zawodzi!

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na nalewkę z pigwy, który zadowoli Twoje podniebienie, to trafiłeś we właściwe miejsce. Zdradzimy Ci przepis babci, który pozwoli Ci uzyskać pyszną nalewkę z pigwy, która z pewnością przypadnie wszystkim do gustu.
Reklama

Przepis babci na nalewkę z pigwy, składniki

  • 1 kg pigwy
  • 0,5 l spirytusu (70%)
  • 1 szklanka wody
  • 500 g cukru

Przygotowanie nalewki z pigwy

Krok 1: Przygotowanie owoców pigwy

Owoce pigwy myjemy, osuszamy, dzielimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do dużego słoja.

Krok 2: Dodanie wody i spirytusu

Do słoja z kawałkami pigwy wlewamy 0,5 litra spirytusu oraz 1 szklankę wody. Mieszamy łyżką, by powstał jednolity alkohol o mocy około 70%.

Krok 3: Przygotowanie syropu cukrowego

Do rondla wlewamy 500 g cukru i 1 szklankę wody. Gotujemy na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop cukrowy. Następnie studzimy.

Krok 4: Dodanie syropu cukrowego

Studzony syrop cukrowy dodajemy do słoja z pigwą i alkoholem. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 5: Przechowywanie nalewki

Słoik z nalewką przykrywamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 30 dni. Okres ten pozwoli na dokładne przegryzienie się alkoholu z aromatem pigwy. Co jakiś czas warto delikatnie wstrząsnąć słoikiem, aby składniki dobrze się połączyły.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama