Morwa biała
Canva.com

Napar z morwy białej. Babcia Jasia zdradza sekret długowieczności!

Oprócz smacznych owoców, morwa biała ma wiele korzyści zdrowotnych. Jednym z popularnych sposobów wykorzystania jej właściwości jest przygotowanie naparu, który doda nam wiele energii i zadba o zdrowie. Oto przepis babci!
Reklama

Regulacja poziomu cukru we krwi

Napar może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Badania sugerują, że zawarte w liściach substancje mogą hamować wchłanianie cukrów, co korzystnie wpływa na osoby z cukrzycą typu 2.

Jest bogaty także w przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy, witamina C i witamina E, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i redukują stany zapalne. Picie tego naparu może przyczynić się do zdrowszej i bardziej promiennej skóry.

Wsparcie dla serca i układu trawienia

Morwa biała zawiera związki, takie jak resweratrol, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia serca poprzez regulację poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Może pomóc w poprawie trawienia dzięki zawartości błonnika pokarmowego.

Napar z morwy białej - przepis

  • 1 łyżka suszonych liści morwy białej
  • 2 szklanki wody
  • Miód lub inny słodzik (opcjonalnie)

Jak zrobić napar?

  1. Zagotuj wodę w rondlu.
  2. Dodaj suszone liście morwy białej do wrzącej wody.
  3. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.
  4. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw napar do ostygnięcia przez kilka minut.
  5. Przelej napar przez sitko, aby usunąć liście morwy.
  6. Jeśli chcesz, możesz dodać miód lub inny słodzik, aby nadać naparowi lekko słodki smak.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama