Kobieta je śniadanie
Canva.com

"Nie jem śniadań, żeby stracić zbędne kilogramy!" - hit, czy kit?

Dziwnych lub przynajmniej dyskusyjnych metod odchudzających jest naprawdę całe mnóstwo. Niektórzy uważają, że wystarczy przestać jeść po osiemnastej, by zacząć spalać zbędną tkankę tłuszczową, a inni wybierają porzucenie śniadań na rzecz dalszego konsumowania późnych kolacji. Teoretycznie takie niejedzenie śniadań ma pozwolić na uzyskanie większego deficytu kalorycznego.
Reklama

Z jednej strony może ono zadziałać właśnie w taki sposób, ale z drugiej istnieją też rozsądniejsze metody na uzyskanie deficytu, które nie będą polegać na zmuszaniu się do omijania pierwszego posiłku.

Co z energią?

Dla większości osób dzień bez śniadania nie będzie niestety zbyt udany. Oczywiście do wszystkiego można przywyknąć, ale jednak ludzki organizm ma to do siebie, że jeśli dobrze funkcjonuje, to właśnie niemalże zaraz po wstaniu z łóżka wysyła informacje o tym, że potrzebuje energii, objawiając to w postaci wzmagającego się apetytu. Można oczywiście próbować tłumić to uczucie kolejną filiżanką czarnej kawy albo napojem energetycznym bez cukru, ale nie ma sensu tak się katować, skoro zjedzenie pierwszego pożywnego posiłku może okazać się nawet zdrowsze od niezjedzenia niczego.

Reklama

Śniadanie pobudzi układ metaboliczny do pracy i zapewni lepsze trawienie, a ponadto pozwoli wejść w nowy dzień w sposób zdrowy i wartościowy. Osoby, które zawsze starają się konsumować kolorowe i prawidłowo zbilansowane śniadania na diecie, później mają mniejszą chęć na podjadanie i rzadziej wyłamują się ze swoich jadłospisów, bo po prostu nie chcą stracić tego, co zdążyły już sobie wypracować.

Co zjeść, aby czuć się dobrze?

Zamiast więc wkładać energię w unikanie śniadań i zmuszać się do tego, by przez pierwsze godziny o poranku funkcjonować niczym zombie, lepiej nauczyć się przygotowywać zdrowe, kolorowe i smakowite posiłki, które pięknie rozpoczną kolejny dzień diety. Co to może być? Świetne słodkie śniadania na diecie to po prostu wszelkiego rodzaju owsianki.

Reklama

Ugotowane na wodzie lub mleku płatki można dopełnić dowolnymi owocami, orzechami, ziarnami czy nawet syropem klonowym bądź masłem orzechowym, a w przypadku gdy nie lubi się klasycznej formy gotowanej owsianki, podobną masę wystarczy zapiec w piekarniku albo dodać do niej jajka i usmażyć ją na patelni, przygotowując pysznego słodkiego i dietetycznego omleta.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama